moja osoba na youtube

• Autor wątku Autor wątku Majkelek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Majkelek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
czesc!!!

3 lata temu nagrywalem jakis wywiad do jednego programu dla mlodziezy dla lokalnej tvp3. Wszystko było by okej gdyby nie fakt, ze ok. pol roku temu montazysta wrzucil ten odcinek na youtube nie pytajac sie nawet o zgode. Moje pytanie jest takie czy moge zarzadac aby usunal go z portalu gdyz nigdy nie bylo mowy o tym, ze ten film bedzie kiedys wrzucony do sieci ani nie podpisywalismy zadnych umow o prawach autorskich(nie wiem czy to jest istotne) Troche trapi mnie ten program, mialem wtedy 15 lat i patrzac z perspektywy czasu jest dla mnie troche klopotliwy.

Co moge zrobic aby wymusic pozbycie sie tego filmu z sieci?

pozdrawiam

Możesz: pisać, prosić, żądać, grozić albo to olać.

no to wiem ale czy prawo jest za mna czy przeciw mnie? :P

Daj link do tego materiału na youtube, zobaczymy. Prawo i Sprawiedliwość zawsze jest za prawymi i sprawiedliwymi.

ja chce, zeby jak najmiej osob to widzialo wiec nie dam linka ;) nie mozecie jakos poradzic? :( :o

napisz do youtube oraz do TVP o naruszenie praw autorskich, ewentualnie o prośbę o interwencję TVP bezpośrednio w youtube

na jakiej zasadzie był ten wywiad? Bo nie rozumiem teraz czy Pan był osobą przeprowadzającą wywiad czy udzielał wywiadu? Troche dokładniej okoliczności opisać proszę.

Tak to ja udzielalem wywiadu na temat jednego ze sportow ekstremalnych, nie mialem nic przeciwko gdyz myslalem, ze wyemituja to raz w tvp3 i na tym sie zakonczy. Niestety material po ok. 2 latach zostal zamieszczony na youtube. Dokladniej, kolega dostal propozycje nagrania wlasnie takiego materialu ale podczas krecenia scen tak wyszlo, ze to ja udzielalem odpowiedzi a nie on.
Chcialbym sie dowiedziec czy mam prawo rzadac od youtube usuniecia filmu i na jakiej podstawie takie rzadanie napisac.

pozdrawiam

na podstawie naruszenia prawa do wizerunku (art. 78 zw art. 81 i 83 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych)

Powrót