Moją przesyłkę odebrał sąsiad i nie chce zwrócić

• Autor wątku Autor wątku kondimybondi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kondimybondi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam,

Przesyłka adresowana do mnie została wysłana z moim nazwiskiem, ale pod adres sąsiada, ten odebrał przesyłkę potwierdzając podpisem.

Firma wysyłająca przesyłkę nie moze wyegekwować od niego dobrowolnego zwrotu przesyłki. Czy sąsiad ma obowiązek oddać przesyłkę ?

Mamy tu chyba do czynienia z przywłaszczeniem (występek z Art. 284 Kk) Możliwe, że szkodliwość społeczna tego działania jest znikoma, ale jest.
Przeniosę temat na prawo karne, aby specjaliści od tego prawa wyrazili swoją opinię.

Ostatnia edycja:
warto dodać , zę osoba nazywa się tak samo , ale inne imię, zresztąto chyba nie istotne , bo kurier nie poporsił o wylegitymownie.

To że posłaniec miał prawo - w tej sytuacji - się pomylić to fakt. Nie zmienia to jednak stanu rzeczy, iż delikwent posiadł rzecz, która do niego nie należy i świadomie ja przetrzymuje.

a skąd wiadomo, ze świadomie, przecież w moencie odbioru , nie został poinoformowany, ze rzecz nie jest do niego.

Ale imię było inne czy tak? Czy są dowody zamówienia przesylki?

są dowody zamówienia, jest przelew bankowy, jest dokument poświadczający prawidłowy adres

kondimybondi napisał:
a skąd wiadomo, ze świadomie, przecież w moencie odbioru , nie został poinoformowany, ze rzecz nie jest do niego.
Ale przeciez na samym początku napisałeś żę:
Firma wysyłająca przesyłkę nie moze wyegekwować od niego dobrowolnego zwrotu przesyłki
Czyli jest obecnie świadomy tego, iż posiada nie swoja przesyłkę co jest bezprawne.

zgadza się bo w momencie odbioru nie był śwwiadomy, więc przesyłka należała do niego, więc mógł zrobićz nią co chciał.

Utrzymuje że przessyłka zaginęła.

Jak sąsiad dostał przesyłkę, to zanim dostał informację, że nie jest jego, ona była jego - mógł ją zniszczyć jak chciał. Można eis domagać jedynie odszkodowania ze strony firmy kuriera, gdyż ta nie dostarczyła paczki do właściwej osoby - wiedząc, że pod adresem wypisanym na paczce nie mieszka jej adresat powinna zwrócić paczkę.

jest jakiś czas na odwołanie się , czy można to zrobić zawsze ? mam na myśli czy firma moze domagać się odbioru przesyłki bez ograniczenia czaswego , czy kiedyś mija ten czas ?

No a jeśli sąsiad zobaczył co jest w środku i nie miało to dla niego wartości no i wyrzucił. Przesyłka poszła na śmietnik i co wtedy?

Adres sąsiada, dane kogoś innego, odebrał jak kurier dostarczył, otworzył, wyrzucił i koniec tematu.

Do kogo mieć pretensje wtedy co?

witam
jeśli źle rozumuję to proszę to wyprostować!

1.Firma kurierska wysłała przesyłkę na -
dobre nazwisko -
złe imię -
zły adres tzn właściwie chodzi tylko o numer mieszkania tak ?

2. Rozumiem że coś zakupiłeś zapłaciłeś przelewem więc masz na to dowody?
3. Jaki adres posiadała firma kurierska ?bo zapewne otrzymała go od Ciebie na jaki adres ma wysłać ,czy ten numer mieszkania miała Twój czy Sąsiada ?

i jeśli to nie problem to możesz napisać co to było?

Ostatnia edycja:
A jeśli sytuacja jest taka:

Paczke odbiera sąsiad, adres dobry, imie i nazwisko inne, sąsiad daje mi przesyłkę jako że to dla mnie, otwieram nie zwracając uwagi na dane, w srodku bzdury, wyrzucam na śmietnik

co teraz?

Zapewne jesli to były faktycznie bzdury jak ulotki reklamowe to i firma kurierska nie będzie się tym przejmować ,
gorzej jeśli posiadało to wartość , wątpię że firma to odpuści jak i nabywca!!

Może dla osoby dla której faktycznie była skierowana paczka to może były jakieś cenne rzeczy ale dla mnie nie.
Co może taka firma lub nadawca mi zrobić. To nadawca zrobił błąd że zle pomylił dane, kurier dostarczył pod doby adres tyle że nie sprawdził czy faktycznie ktos tu taki mieszka i popełnił błąd ze dał sąsiadowi

Jak dla mnie to mogą się bujać a jak dla Was prawnicy?

Powrót