Moja rezygnacja oraz zastrzeżenie praw autorskich..

• Autor wątku Autor wątku Pershing
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pershing

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam po dość długiej przerwie.. Ale na szczęście pamiętałem że tutaj miałem konto. Ale tyle na ponowne przywitanie przejdę do rzeczy.

Mianowicie od ponad roku byłem w organizacji paramilitarnej ( pro-obronnej ) która jest zarejestrowana, posiada swój nr KRS itd.
W zeszłym tygodniu złożyłem rezygnację o wystąpienie z tej organizacji z jakich powodów nie teraz temat, i do swojej rezygnacji pisemnej dodałem załącznik informacja o nim znajdowała się na rezygnacji. Mianowicie chodzi o to że zezwoliłem jednej z osób prowadzącej jednostkę w mojej okolicy na korzystanie z plakatu mojego autorstwa za darmo, Plakat zawiera informacje o wykonawcy czyli o mnie " Pseudonim " do września jednocześnie w tym samym dokumencie jest informacja o zakazie dalszego używania wyglądu strony który jest mojego autorstwa, oraz zastrzeżenie i zakaz używania przez daną jednostkę projektu druzyny projekt jest mojego autorstwa byłem jego pomysłodawcą oraz realizatorem na podstawie konspektu projektu który został zatwierdzony przez dowódcę jednostki o której piszę. Przy moim odejściu chcę projekt zabrać ze sobą aby nie był używany w tej jednostce. I w tej kwesti dowódca podpisał mój dokument rezygnacji w którym była informacja że do tego jest załącznik. Załącznik także posiada miejsce na podpis dwuch stron i tego niestety załącznika dowódca mi nie podpisał.

I teraz pytania.
1. Czy skoro dowódca podpisał dokument rezygnacji z informacją że do tego jest załącznik jest to równoznaczne z zatwierdzeniem tegoż załącznika przez niego

(foram dokumentu:)
(...)
dokument sporządzony w dwóch identycznych egzemplarzach po jednym dla każdej ze stron
Załączniki:
- Zastrzeżenie Praw autorskich do projektów

Potpis D-cy Podpis Moj

=================
Ten dokument został podpisany.

2. Czy na tym załączniku też powinien być jego podpis?
3. W razie jak bym chciał wystąpić o proces sądowy w tej sprawie są jakieś szanse ?

W razie jak których z prawników który znajduje sie tutaj na forum chciał by się bliżej zapoznać ze sprawą mogę udostępnić te informacje, proszę o kontakt PW.

Pozdrawiam
P.

1. Tak, można złożyć że przyjął twoje oświadczenie woli.
2. Niekoniecznie.
3. Szanse są zawsze, ale na co? Może po prostu wezwać do zaniechania używania twoich utworów?

Dziękuję za odpowiedź jeżeli uda mi się dotrzeć do tego gdy będą dalej kontynuowane moje projekty to napisze stosowne pismo wzywające do zaprzestania wykorzystania materiałów i jeżeli to nie pomoże to będzie trzeba iść dalej.. Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam

Może lepiej postrzelać się o to paintballem niż dążyć do sporu sądowego?

Wiesz gdyby z tym człowiekiem można było się dogadać w jakikolwiek spokój to ok ale z nim nie można sie dogadać bo on twierdzi że skoro ja to zrobiłem żeby jednostka jakoś dobrze się prezentowała a ten człowiek za siłę chce mi zabrać to co zrobiłem i to co jest mojego autorstwa to tak nie będzie.

Ja żądałbym w tym przypadku "satysfakcji" w jej niegdysiejszym znaczeniu. Paintballowy pojedynek załatwiłby sprawę. Człowiek strzela a Pan Bóg kule nosi.

Powrót