Moje dane KRS on-line ? jak usunąć...

• Autor wątku Autor wątku shaanti
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

shaanti

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
A jesteś członkiem zarządu spółki? Albo stowarzyszenie?

Tak jestem w zarządzie. Rozumiem że to ma znaczenie ?

Mój temat jest zbliżony, nie chcę Tworzyć nowego tematu. Czy dane w KRS i CEIDG są jawne? Każdy ma do nich dostęp? Co z numerem PESEL wspólników/zarządu w KRS?

W KRS PESEL jest jawny. Nie wprost, ale każdy może przejrzeć akta, a tamże znajdziesz PESEL w umowie spółki/akcie powołania do zarządu.

ponadto, każdy kto zna nazwę lub KRS konkretnego podmiotu może sobie ściągnąć "wydruk" PDF ze strony www ministerstwa niesprawiedliwości, a w tym pliku są jawnie podane nr PESEL każdego członka zarządu, każdego prokurenta i każdego członka organu wewnętrznej kontroli. I w ten sposób każdy może sobie poznać PESEL założyciela wątku.

W KRS wszystkie dane są jawne. Na tym to polega aby ludzie mogli sprawdzić wszystko. Takich stron jest więcej. Musiałbyś do każdej z osobna pisać i prosić o wykreślenie danych. Większość odeśle Cię z kwitkiem, ponieważ pobierają oni jawne dane z Ministerstwa Finansów i mają prawo je publikować.
Teraz jest nawet taki trend i rząd dąży do jeszcze większego "otworzenia" KRS.

Generalnie jeśli nie masz nic co ukrycia to nie masz czego się bać :)

prawo_prawem napisał:
Teraz jest nawet taki trend i rząd dąży do jeszcze większego "otworzenia" KRS.
Ciekawe kiedy oprócz PESELi będą zdjęcia i odciski palców na wydruku z ems.ms.gov.pl a w aktach rejestrowych próbki DNA... :cool:

Powrót