Moje prace wykorzystywane w portfolio.

• Autor wątku Autor wątku Pavulon13
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pavulon13

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

Poniżej krótki opis mojego zakłopotania:

Chciałbym się dowiedzieć czy osoba, która posługuje się "zdjęciami-pracami" ma do tego prawo. Osoba tą jest mój były wspólnik. Prowadziliśmy dwie osobne działalności gospodarcze, ale działaliśmy pod jednym szyldem.
Od jakiegoś czasu nie działamy już razem. Wspólnik dalej korzysta (chwali się na stronie www) pracami - zdjęciami.

"Zdjęcia-prace" - są to dwa rodzaje zdjęć. Przedstawiają głównie prace reklamowe.
Są to zarówno zdjęcia - prace, które wykonywaliśmy razem, ale też są zdjęcia, które prace wykonywałem sam.

Nie jestem zadowolony z tego powodu - iż korzysta z moich prac. Nie chodzi mi już o prace, które wykonywaliśmy razem. Nie chciałbym aby moje prace tam widniały?

Czy mogę sie domagać usunięcia zdjęć i jak to najlepiej zrobić?

Pavulon13 napisał:
... ale też są zdjęcia, które prace wykonywałem sam. ...
Można uznać, że jest to naruszenie Twoich praw autorskich osobistych.

Wezwij pismem zpo do zaprzestania naruszania Twoich autorskich praw osobistych, przedstaw swoje roszczenia (Art. 78.), poinformuj o odpowiedzialności karnej (Art. 115.). W razie braku reakcji złóż doniesienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa. http://forumprawne.org/prawo-autors...-r-o-prawie-autorskim-prawach-pokrewnych.html

Powrót