moje prawo do tłumaczenia

• Autor wątku Autor wątku fiflak666
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

fiflak666

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
witam, mam kilka artykułów zamieszczonych w internecie, które zostały przeze mnie przetłumaczone na język polski (wszystko oczywiście za zgodą autora)

czy jeśli ktoś wykorzysta fragment mojego tłumaczenia bez mojej wiedzy to czy jest to nielegalne?

chodzi mi o to czy prawa do wykorzystywania tego tłumaczenia (autor wyraził zgodę na zamieszczenie tego mojego tłumaczenia na mojej stronie) na innych serwisach mam ja jako że ja to przetłumaczyłem, czy też autor bo on to napisał?

Jesli chodzi o fragment to prawdopodobnie miesic sie to w prawie cytatu, czyli zgoda nie jest potrzebna.

Jesli to jednak mial bc duzy fragment lub calosc to zgoda jest konieczna - na dobra sprawe zarowno tlumacza jak i autora tekstu (tlumaczenie jest utworem zaleznym).

chodzi mi o to czy prawa do wykorzystywania tego tłumaczenia (autor wyraził zgodę na zamieszczenie tego mojego tłumaczenia na mojej stronie) na innych serwisach mam ja jako że ja to przetłumaczyłem, czy też autor bo on to napisał?

Prawa do tłumaczenia masz Ty, gdyż jest to inne prawo niż do oryginału. Tłumaczenie polega samo w sobie również prawu autorskiemu,ale samo w sobie jest opracowaniem (prawem zależnym).
Jak ktoś chce je rozpowszechniać to potrzebna jest jemu Twoja zgoda.

Powrót