Moje treści na www

• Autor wątku Autor wątku tranesfc
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tranesfc

Czy jeśli publikuję na swojej stronie jakieś swoje treści (autorskie,sam je opracowuję) to muszę podawać potem z jakich źródeł korzystałem ? np. książek itp ? czy wystarczy że napiszę że to ja jestem autorem ? Bo jeszcze mi tylko brakuje pozwów czy innych spraw o prawa autorskie ;/

(dodam że chciałbym opracowywać materiały edukacyjne z zakresu językowego,a rejestrowanie strony jako czasopisma w urzędach mi się nie uśmiecha)

Czy w tych treściach - powiedzmy artykule - znajdują się odniesienia do innych artykułów: cytaty, przytoczenia, krótkie fragmenty, tłumaczenia, itd. ?

Pozdrawiam :cool:

szczerze to nie ma jeszcze nic bo to jest dopiero w planach :) np . pisząc o jakimś czasie gramatycznym będę pisał całkowicie po swojemu ,ale wiadomo że w oparciu o mądre książki itp...czyli miałbym pisać np że autor :ja ,a żródło :mądra książka ?

i druga sprawa co do tłumaczeń..chciałbym też tłumaczyć jakieś wiersze i kawałki tekstów..czy to trzeba jakoś obwarować? napisać co ,skąd ,jak itp ?

oraz jeśli przytaczam czyjeś tezy,np że termin ...no nie wiem... ekwiwalencji jakiejśtam został wymyślony w 1999 r przez doktora habilitowanego drugiego stopnia nadzwyczajnego bla bla bla...to mam napisać coś o nim więcej ?

Przepis prawny:
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. - o prawie autorskim i prawach pokrewnych.

Art. 29.
1. Wolno przytaczać w utworach stanowiących samoistną całość urywki rozpowszechnionych utworów lub drobne utwory w całości, w zakresie uzasadnionym wyjaśnianiem, analizą krytyczną, nauczaniem lub prawami gatunku twórczości.

Art. 34.
Można korzystać z utworów w granicach dozwolonego użytku pod warunkiem wymienienia twórcy i źródła. Twórcy nie przysługuje prawo do wynagrodzenia, chyba że ustawa stanowi inaczej.

Art. 35.
Dozwolony użytek nie może naruszać normalnego korzystania z utworu lub godzić w słuszne interesy twórcy.
Innymi słowy - wolno Ci się powoływać na dane źródło i korzystać z jego fragmentów pod warunkiem, że nie przypiszesz sobie autorstwa (podasz autora i źródło) ... jeżeli chodzi o tłumaczenia - fragmenty można na podobnej zasadzie, na tłumaczenie całości i publikowanie w innej wersji językowej potrzebna jest zgoda autora.

Pozdrawiam :cool:

dziękuję pięknie :) bardzo mi pomogłeś :) a czy mógłbyś przy okazji zerknąć na mój temat w NOWYCH TECHNOLOGIACH ,gdzie pytam o kilka spraw formalnych w kwestii www ? byłbym szalenie wdzięczny :) Pozdrawiam

Powrót