Moje zdjęcia na cudzej, firmowej stronie WWW

• Autor wątku Autor wątku Józef_K
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Józef_K

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam!

Ostatnio zostałem poinformowany, że moje zdjęcia zostały wykorzystywane w internecie, w bannerze reklamowym na stronie internetowej pewnej firmy handlowej. Fotografie zostały pobrane z mojej prywatnej strony www, zostały wykadrowane w ten sposób, by nie były widoczne podpisy, które na tych zdjęciach umieściłem.

Proszę o poradę, co z tym fantem zrobić? Jak zabezpieczyć dowód czyli tą stronę, zanim zwrócę się do winnych z propozycją ugody (którzy pewnie jak najszybciej będą się chcieli pozbyć z tej strony "pożyczonej" własności intelektualnej)? I do kogo w ogóle się zwrócić, do wspomnianej wcześniej firmy (właściciela strony) czy do firmy-projektanta tej www?

Jak duże jest prawdopodobieństwo otrzymania zadośćuczynienia za przywłaszczone zdjęcia? Jak sądy najczęściej rozpatrują takie sprawy? Krótko, innymi słowy, jak duże mam szanse?

Z góry dziękuję za pomocne komentarze w tej sprawie.

Post wisi już ponad dobę, a mimo to nie ma żadnego odzewu... Czy mogę liczyć, że ktoś w końcu zabierze głos?

Jeszcze słowo wyjaśnienia "moje zdjęcia" = "zdjęcia zrobione przeze mnie", nie "zdjęcia na których jest mój wizerunek".

zgłoś takie wykroczenie do PG.
Dokumentacja:
- screenshot (data,godzina,adres www)
- zapisz strone jako...

Józek K. a użyłeś przed załozeniem tematu funkcji szukaj? Było sporo takich tematów. Radzę przejrzeć.

Co do dokumentacji, tak jak wyzej. Nie zawsze to wystarczy i da się obalić, ale lepsze to niż nic. NIe ma doskonałych dowodów.
Na Twoim miejscu zgłosiłbym się do właściciela strony, być może on o niczym nie wie i będzie chciał przerzucić odpowiedzialność na projektanta. ALe nie powinno Ciebei to interesować, niech oni potem załatwią to między sobą, jesli np umowa przewidywała taki zapis.

art. 78-80 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych

Powrót