Moje zdjecie zamieszczone w gazecie erotycznej

• Autor wątku Autor wątku bury1111
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bury1111

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, mam problem, opublikowano w polskiej prasie erotycznej ( magazyn zafoliowany ) zdjęcie na którym jestem ja rozebrany od połowy w góre. Nadmieniam, że zdjęcie robił moj znajomy a zawodowo wydawca magazynu, zdjęcie było zrobione podczas imprezy masowej zorganizowanej w Kolonii. Na pierwszym planie tego zdjecia jestem ja a z tyłu są widoczne jeszcze dwie osoby a w oddali 4 osoby ktore stoją tyłem i są nierozpoznawalne. Wydawca magazynu nie skontaktował się ze mną przed publikacją, nie poinformował mnie o swoim zamiarze, nie uzyskał pisemnej ani słownej zgody n publikowanie mojego wizerunku. Wydawca to moj znajomy, czy on miał prawo do publikacji tego zdjęcia?Jeżeli nie to co mozna z tym zrobic? dziękuję za odpowiedz i pozdrawiam - bury

no to teraz bedizesz miec powodzenie :)
A tak na powaznie to żadałbym przeprosin w ogolnopolskiej gazecie z czcionka min. 14 na pół strony plus odszkodowanie za naruszenie dóbr osobistych.

Witaj, prawo do rozpowszechniania wizerunku osoby reguluje Art.81. ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych z 1994 roku:
Przepis prawny:
1. Rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej.
W braku wyraźnego zastrzeżenia zezwolenie nie jest wymagane, jeżeli osoba ta
otrzymała umówioną zapłatę za pozowanie.
2. Zezwolenia nie wymaga rozpowszechnianie wizerunku:
1) osoby powszechnie znanej, jeżeli wizerunek wykonano w związku z pełnieniem przez nią funkcji publicznych, w szczególności politycznych, społecznych, zawodowych;
2) osoby stanowiącej jedynie szczegół całości takiej jak zgromadzenie, krajobraz, publiczna impreza.
i trzeba ocenić samemu w zależności od kontekstu zdjęcia, czy osoba rozpowszechniająca potrzebowała zgody czy nie.

Odpowiedzialność (a zarazem i ewentualne konsekwencje) za rozpowszechnienie zdjęcia z wizerunkiem osoby bez koniecznej zgody określają Art.83. oraz Art.78. wzmiankowanej ustawy.

Kwestie naruszenia dóbr osobistych określają z kolei Art.23. i 24. kodeksu cywilnego.

Powrót