Moment powstania przychodu

• Autor wątku Autor wątku AdOne
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

AdOne

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam,
Kiedy powstaje moment przychodu w przypadku prowadzenia działalności nierejestrowanej?

"
Art. 11. [Definicja przychodów]
1. Przychodami, z zastrzeżeniem art. 14-15, art. 17 ust. 1 pkt 6, 9, 10 w zakresie realizacji praw wynikających z pochodnych instrumentów finansowych, pkt 11, art. 19, art. 25b, art. 30ca, art. 30da i art. 30f, są otrzymane lub postawione do dyspozycji podatnika w roku kalendarzowym pieniądze i wartości pieniężne oraz wartość otrzymanych świadczeń w naturze i innych nieodpłatnych świadczeń."

Mam zagwostke co oznacza "postawione do dyspozycji podatnika" ? - ktoś może to rozwinąć?

Czy jeśli platforma na której sprzedaje przechowuje zarobione przeze mnie pieniądze, ale daje mi możliwość wypłaty kiedy i ile zechcę? Czy wtedy mam przychód, czy jeszcze nie?

Mam zamiar zacząć sprzedawać produkty cyfrowe online i zastanawia mnie co w sytuacji jeśli zarabiał bym na allegro (lub innej platformie).
Zarabiałbym przykładowo 5 tys zł miesięcznie. Ale wypłacałbym miesięcznie tylko 2700 zł. Czy mogę tak robić na działalności nierejestrowanej?

Powrót