Monit z biblioteki uczelni po 3 latach

• Autor wątku Autor wątku loczkens
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

loczkens

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
28
Witam,
w 2008 roku zakończyłem zajęcia na uczelni (nie robiłem obiegówki, bo nie broniłem jeszcze pracy - to były studia uzupełniające). Oddałem indeks, książki do bibilioteki itp. Karta biblioteczna była ważna do 2008-09-30. Kilka dni temu przyszedł do mnie pocztą (zwykłym listem) monit o tym, że mam zaleglości do uregulowania za przetrzymaną książkę (wypożyczona w 2007, zwrocona w 2008 ) niestety podczas jej zwracania, nie przypominam sobie aby ktokolwiek wspominał wówczas, że mam jakiekolwiek zobowiązania do uregulowania z jakiegokolwiek tytułu. Kwota należna to 55,80pln. W monicie napisano, że jeśli nie ureguluje, to:
- zablokują konto czytelnicze -> /moja karta nie jest już ważna - wygasła w 2008/
- dodatkową opłatę pieniężną
- po trzykrotnym bezskutecznym monitowaniu wystąpią z powództwa cywilnego do sądu

Pytanie, czy mogą po takim czasie żądać tych należności? Chyba nawet mandat drogowy ulega przedawnieniu po zdaje się 3 latach... No i czy powinienym reagować na pismo, które nie jest wysyłane listem poleconym...? Co o tym sądzicie?

może ktoś pomóc w niniejszym temacie...? z góry wielkie dzięki

jeżeli w regulaminie biblioteki znajduje się zapis o możliwości naliczenia kary umownej, to co do zasady mogą dochodzić swojego roszczenia na drodze sądowej. Co do przedawnienia - nie jest to świadczenie okresowe więc przedawnienie 10 lat

na jednym z forum znalazłem poniższą odpowiedz:
Ustawa o bibliotekach
Art. 14.
1. Usługi bibliotek, których organizatorami są podmioty określone w art. 8 ust. 2,
są ogólnie dostępne i bezpłatne, z zastrzeżeniem ust. 2.
2. Opłaty mogą być pobierane:
4) za niezwrócenie w terminie wypożyczonych materiałów bibliotecznych,
5) za uszkodzenie, zniszczenie lub niezwrócenie materiałów bibliotecznych
4. Zasady i warunki korzystania z biblioteki określa regulamin nadany przez jej
dyrektora (kierownika).

Podstawę naliczania kar za opóźnienie w oddaniu książki stanowi art. 14 ust. 2 pkt. 4) ustawy o bibliotekach wraz z wydanym na podstawie tychże przepisów regulaminie biblioteki.

W mojej ocenie roszczenie o zapłatę kary za nieoddanie książek w terminie ma charakter cywilnoprawny. Są to świadczenia o charakterze okresowym (naliczane za każdy dzień zwłoki) i jako takie przedawniają się po 3 latach.

Kodeks cywilny
Art. 117. § 1. Z zastrzeżeniem wyjątków w ustawie przewidzianych, roszczenia majątkowe ulegają przedawnieniu.
§ 2. Po upływie terminu przedawnienia ten, przeciwko komu przysługuje roszczenie, może uchylić się od jego zaspokojenia, chyba że zrzeka się korzystania z zarzutu przedawnienia. Jednakże zrzeczenie się zarzutu przedawnienia przed upływem terminu jest nieważne.

Art. 118. Jeżeli przepis szczególny nie stanowi inaczej, termin przedawnienia wynosi lat dziesięć, a dla roszczeń o świadczenia okresowe oraz roszczeń związanych z prowadzeniem działalności gospodarczej - trzy lata.

Jak to jest z tym przedawnieniem?

w mojej ocenie wszystko zależy od tego, jaki charakter ma naliczona kara - czy cyklicznie sie powieksza - czy jest stała oznaczona kwotową i ewentualnie są doliczane do niej odsetki. Jeżeli tak jest to przedawnienie 10 lat, natomiast jezeli regulamin stanowi, ze co miesiąc naliczana jest pewna kwota x tytułem kary umownej za opóźnienie to jest to świadczenie okresowe i wówczas przedawnienie 3 lata

Cypcyk napisał:
w mojej ocenie wszystko zależy od tego, jaki charakter ma naliczona kara - czy cyklicznie sie powieksza - czy jest stała oznaczona kwotową i ewentualnie są doliczane do niej odsetki. Jeżeli tak jest to przedawnienie 10 lat, natomiast jezeli regulamin stanowi, ze co miesiąc naliczana jest pewna kwota x tytułem kary umownej za opóźnienie to jest to świadczenie okresowe i wówczas przedawnienie 3 lata

W regulaminie jest napisane:
Kara za przetrzymanie książek i płyt analogowych ponad termin ustalony w regulaminie – 0,20 zł od jednego woluminu (egzemplarza) za każdy dzień po terminie zwrotu.

zatem jest przedawnienie po 10 latach?

w tym wypadku ma to charakter okresowy więc 3 lata, heh chciałbym sobie wyobrazić w jaki sposób będa liczyć od tego ewentualne odsetki:)

a nie ma tam w regulaminie nic odnośnie przedawnienia?

Powrót