Monitoring a konieczność naklejenia naklejki OBIEKT MONITOROWANY

• Autor wątku Autor wątku ufo000000
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

ufo000000

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam

Może i temat dla wielu prosty, ale jakoś nie dałem rady wyszukać jednoznacznej odpowiedzi.

Mam działkę, na niej dom, piesek itp. Dzieją się tam ostatnio nie fajne rzeczy i postanowiłem założyć monitoring, 8 kamer, rejestrator itp.

Kończę już go montować i mam pytanie: czy mam nakleić wspomnianą naklejkę czy nie jest ona konieczna? A jeśli już naklejam to ile ich i gdzie? Wystarczy jedna na bramie wjazdowej/wejściowej?

Nie chciał bym żeby w razie jakiś (nie daj Bóg) spraw sądowych nie było problemów przez głupie naklejki.

Przepraszam jeśli nie ten dział.

Dziękuję za pomoc.

Nie jest konieczna. Nie istnieje przepis, który by Cię do tego obligował. Jednakże, jeśli planujesz nagrania z tego monitoringu publikować gdziekolwiek (jakieś youtube itp) - wtedy sprawa zmienia się o 180 stopni i informacja o nagrywaniu jest konieczna. Wtedy również pytanie "ile i gdzie" zależy - istotne jest by osoba, która wchodzi na teren wiedziała, że jest monitorowana. Na bramie wystarczy, jeśli jest tylko jedna brama. A jak nie planujesz publikacji to równie dobrze nie musisz umieszczać nic.

Dziękuję za odpowiedź.
Nagrań oczywiście nie będę udostępniał nikomu obcemu oraz nigdzie w internecie.

Syphar napisał:
... Jednakże, jeśli planujesz nagrania z tego monitoringu publikować gdziekolwiek (jakieś youtube itp) - wtedy sprawa zmienia się o 180 stopni i informacja o nagrywaniu jest konieczna. ...
Po raz kolejny jakieś bzdury wymyślasz. Nie ma takiej regulacji prawnej, nie masz żadnych podstaw do takiego twierdzenia.

Pytającego należy jedynie uświadomić, że wizerunek osób fizycznych podlega ochronie, a jego rozpowszechnianie , po za wyjątkami zawartymi w Art. 81. Prawa autorskiego, wymaga zgody zainteresowanego. Informacja o monitoringu w żaden sposób nie może być traktowana jako dorozumiana zgoda na rozpowszechnianie wizerunku.

PS.
Informacji o monitoringu, choć niczym nie jest wymagana, warto używać ze względu na efekt prewencyjny.

Ostatnia edycja:
Dzięki za wyjaśnienie, już wiem na czym rzecz polega. Hmmmm może nakleje naklejkę, lecz w okolicy mam mnóstwo prymitywnych pijaczków którzy po zobaczeniu naklejki mogą chcieć pokazać że nie da się ich przechytrzyć i mi z za jakiegoś krzaka ustrzelą kamerę ze śrutówki itp... Taki mam prymitywizm wokół że ręce opadają, w zasadzie główną rozrywką jest picie pod sklepem i na tym się zainteresowania większości kończą.

Zatem zarejestrujesz zniszczenie swojego mienia, Art. 288 Kodeksu karnego.

Wszystko się zgadza - ale pod jednym warunkiem:

Monitoring będzie obejmował wyłącznie teren prywatnej posesji, a nie np. część drogi publicznej przed bramą, ponieważ wtedy - zgodnie z orzeczeniem ETS w sprawie C‑212/13, nie będzie to już przetwarzanie danych "o charakterze wyłącznie osobistym lub domowym", a w konsekwencji, zastosowanie znajdą przepisy dotyczące ochrony danych osobowych, w tym obowiązek informacyjny.

corporate'owiec napisał:
... w tym obowiązek informacyjny.
Nie, bez obowiązku informacyjnego. Po za tym, jak podkreślają komentarze, przytoczona wykładnia TSUE tej dyrektywy wskazuje brak odpowiedzialności osób korzystających z takiego zabezpieczenia, mimo niespełnienia do końca warunku czysto osobistego lub domowego.

PS.
Pomijam już fakt, że naklejka nie wypełnia takiego obowiązku.

Ostatnia edycja:
Powrót