Monity od komornika

• Autor wątku Autor wątku takajakas68g
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

takajakas68g

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
Witam. Proszę mi doradzić co robić. Syn wymeldował się ode mnie w 2013 r i nie utrzymujemy że sobą kontaktów, gdyż on żyje swoim życiem tj.akloholem i narkotykami. Narobił sporo długów i teraz komornicy przesyłają pod mój adres wezwania do zapłaty. Niektóre wezwania nie są wysyłane listem poleconym. Wysyłałam do komorników informacje z potwierdzeniem wymeldowania, że syn nie mieszka pod wskazanym adresem. Nie ukrywam, że jestem przerażona, bo w jednym wezwaniu było napisane, że komornik może chcąc wejść pod wskazany adres nawet może zgodnie z jakimś artykułem wyważyć drzwi. Co mam robić. Nie dość, że syn niszczył mi życie, natobil długów, które w znacznej części spłacała ale w pewnym momencie przestałam gdyż to było błędne koło. Proszę o poradę

takajakas68g napisał:
Co mam robić. Nie dość, że syn niszczył mi życie, natobil długów, które w znacznej części spłacała ale w pewnym momencie przestałam gdyż to było błędne koło. Proszę o poradę
Przesyłanie przez Panią takich wyjaśnień jest dobrym rozwiązaniem. Pouczenia jakie Pani otrzymuje to najprawdopodobniej szablon wysyłany w tej samej formie do znacznej liczby osób zawierający wyciąg z wielu przepisów co nie oznacza, że komornik będzie opisane tam działania stosował w tej konkretnej sytuacji. Pani syn może potencjalnie przechowywać w mieszkaniu jakieś przedmioty stanowiące jego własność lub mógł takie tam pozostawić i z takiego założenia prawdopodobnie wychodzić komornik. Na nowo nabywane przez Panią wartościowe przedmioty warto pobierać fakturę imienną a stare faktury dokumentujące nabycie nadal przechowywać.

takajakas68g napisał:
Witam. Proszę mi doradzić co robić. Syn wymeldował się ode mnie w 2013 r i nie utrzymujemy że sobą kontaktów, gdyż on żyje swoim życiem tj.akloholem i narkotykami. Narobił sporo długów i teraz komornicy przesyłają pod mój adres wezwania do zapłaty. Niektóre wezwania nie są wysyłane listem poleconym. Wysyłałam do komorników informacje z potwierdzeniem wymeldowania, że syn nie mieszka pod wskazanym adresem. Nie ukrywam, że jestem przerażona, bo w jednym wezwaniu było napisane, że komornik może chcąc wejść pod wskazany adres nawet może zgodnie z jakimś artykułem wyważyć drzwi. Co mam robić. Nie dość, że syn niszczył mi życie, natobil długów, które w znacznej części spłacała ale w pewnym momencie przestałam gdyż to było błędne koło. Proszę o poradę

Takie informacje o wyważaniu drzwi, są zamieszczane standardowo przez komorników, pełnią rolę "straszaka". Po pierwsze tego rodzaju działania się nie zdażają, po drugie gdyby miały mieć miejsce i tak, najpierw weryfikowano by fakt przebywania dłużnika. "Monity" bym ignorował, jeśli dotyczą syna.

Powrót