Monopol na Internet

• Autor wątku Autor wątku mallice22
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mallice22

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry,

Piszę z prośbą o pomoc w temacie jaka spotkała mnie i mieszkańców jednego z zamkniętych osiedli domków szeregowych.

Otóż, wraz z odbiorem domów zostaliśmy poinformowani iż w domu wszyscy mamy dostęp do skrzynki ze światłowodem. Skrzynka przygotowana jest do podłączenia. Dostęp do niej jest wykonany w garażu. Podczas rozmów z deweloperem informował on o tym więc tutaj wszystko jest w należytym porządku. Problem pojawił się wraz z firmą X, która te skrzynki zakładała. Ta sama firma jest również dostawcą internetu.

Ponieważ firma jest nowa jako jedna z kilku lokalnie działających usługodawców oferowała swoje usługi "testowo" za darmo przez okres około 3 - 4 miesięcy (przez pandemię mogło to być dłużej podaje czas podczas którego ja korzystałem z tych usług) Czas poddał jakość ich usług próbie co skutkowało dużym niezadowoleniem korzystających a tym samym pojawiła się chęć skorzystania z usług innych usługodawców. I tu pojawił się duży klops.

Według firmy X oraz dewelopera skrzynka wraz z podłączeniem należy do firmy X i żadna inna firma nie może się do niej podłączyć. Przejrzałem umowę deweloperską i prócz informacji o PGE/Kanalizacji/Gaz itp. nie ma wzmianki o firmie X. Wszystkie domy sa dawno wykupione. Dodatkowo skrzynek nie ma na planach.

Nie chce tutaj wyjść na cwaniaka albo przysłowiowego "Janusza", który najpierw brał za darmo a teraz to już nie chce. Bardziej chodzi o to, że czuje się oszukany a firma, która dała 3 miesiące internetu za darmo dowaliła ceny 3x wyższe niż w Warszawie.

Na koniec dodam, że aby podłączyć internet za darmo i korzystać z usług nie podpisywalismy niczego prócz kaucji i obligacji do zwrotu routera, zasilacza i kabla LAN.

Z góry dziękuje za pomoc.

No a jak brzmi pytanie?

Jeśli pojawi się jakaś zainteresowana firma konkurencyjna, to przeprowadzi proces inwestycyjny, wybuduje własną infrastrukturę i doprowadzi kable do nieruchomości.

To nie znaczy, że inny podmiot nie może przyjść i wykonać swojej instalacji obok - prawo do takiej decyzji nie leży w gestii dewelopera i firmy X.

Powrót