MOPS - czy muszę zwrócić pobrane świadczenia?

• Autor wątku Autor wątku lilka1012
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lilka1012

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam

Znalazłam się w dość kłopotliwej sytuacji. Od kilku lat pobieram świadczenia z MOPS (500+ oraz 124zł rodzinnego). W listopadzie 2017 roku przeprowadziłam tymczasowo z Lublina do Gdyni. W Lublinie cały czas miałam meldunek stały, natomiast w Gdyni meldunek tymczasowy. W Gdyni pobierałam zasiłek dla bezrobotnych, a w lutym 2018 roku zaczęłam staż, który zakończyłam w czerwcu.Od początku lipca znów mieszkam w Lublinie. Czy to prawda, że przez okres mojego pobytu w Gdyni świadczenia uzyskiwane z MOPS w Lublinie były pobierane niesłuszne? Jeżeli tak to co mam teraz zrobić? Nie jestem oszustką, poprostu nie znam sie na prawie :( Myślałam, że jeżeli miejsce zameldowania stałego się nie zmienia to nie ma to żadnego wpływu. Jak widać bardzo się pomyliłam. PROSZĘ O POMOC!!! Co mam teraz zrobić? Jestem samotną matką, na dodatek bez pracy.. Obecnie moje jedyne dochody to 500zł alimentów na córkę + 664zł z MOPS. Nie stać mnie na ewentualny zwrot pobieranych świadczeń...
Czy jest jakieś wyjście z tej sytuacji?

sama zmiana miejsca zamieszkania nie ma wpływu na świadczenie natomiast zmianę sytuacji dochodowej powinnaś zgłosic

Powrót