MOPS nie chce wywiązać się z umowy?

• Autor wątku Autor wątku benmb
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

benmb

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry,

Byłem w MOPS-ie, na prośbę i w imieniu członka rodziny, z wnioskiem o przekazanie dofinansowania ze środków PFRON zgodnie z umową nr ___ z dnia ___ dot. zadania likwidacja barier w komunikowaniu się, rzeczoną umową oraz fakturą VAT za zakup komputera stacjonarnego (wg nomenklatury z umowy - jednostki centralnej).

Poinformowano mnie, że wniosek nie zostanie przyjęty ponieważ umowa dotyczyła zakupu ALBO laptopa, ALBO tabletu, ALBO zestawu komputerowego, nie zaś komputera stacjonarnego. Ja natomiast uważam, że MOPS co innego miał na myśli, a co innego zawarł w umowie, z której teraz nie chce się wywiązać:

Przepis prawny:
§ 1
1. Przedmiotem umowy jest dofinansowanie ze środków PFRON, będących w dyspozycji MOPS, zakupu w ramach likwidacji barier w komunikowaniu się przedmiotów: sprzęt komputerowy (np. laptop, tablet, zestaw komputerowy - jednostka centralna oraz monitor) o łącznej wartości ___ zł (słownie złotych: ___ zł), zwane dalej "zadaniem".

Moim zdaniem podanie kilku przykładów nie jest tym samym co przedstawienie wnioskodawcy wszystkich jego możliwości, a komputer stacjonarny/jednostka centralna również jest sprzętem komputerowym.

Po krótkiej polemice na ten temat osoba mnie obsługująca poprosiła koleżankę/przełożoną, która z kolei poinformowała mnie, że jeśli dalej będę upierał się przy swoim i nalegał na przyjęcie wniosku to poskutkuje to rozwiązaniem umowy w trybie natychmiastowym. Nie chciałem podejmować pochopnych decyzji w nieswoim imieniu więc na tamten moment odpuściłem.

Na początek chciałbym zapytać czy w ogóle mam rację?

Pozdrawiam,
benmb

Ostatnia edycja:
Powrót