Motocykl nie zgodny z opisem

• Autor wątku Autor wątku nitivia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nitivia

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry,

Trzy tygodnie temu zakupiłam motocykl ( od osoby fizycznej). Jestem zielona w tym temacie, to mój pierwszy taki pojazd.
Motocykl znalazłam na portalu olx. W ogłoszeniu sprzedawca zaznaczył, ze pojazd jest w stanie bardzo dobrym, przygotowany do sezonu. W kontakcie bezpośrednim, wielokrotnie zapewniał mnie ze motor jest w pełni sprawny i przygotowany do sezonu. Dodatkowo jako atut zachwalał niski przebieg.
Niestety, po kilku jazdach okazało się, ze hamulec nie dokonca jest sprawny a z lagów cieknie olej. Dodatkowo przebieg motocyklu wyświetlany jest w milach a nie km ( czego nie wiedziałam podczas kupna motoru).
W poniższym linku ( nie mogę go dodać w inny sposób), przesyłam zdjęcie w jaki sposób została skonstruowana umowa przez kupującego. https://naforum.zapodaj.net/46372056eb68.jpg.html
Przebieg został wpisany bez jednostki.
Pytanie brzmi czy mogę oczekiwać naprawy przez sprzedającego lub czy mam szanse na zwrot motoru.
Ostatecznie z mojego punktu widzenia przebieg okazał się dużo większy niż mnie zapewniano a motor nie zgodny z opisem.

Po pierwsze w linku jest umowa na samochód, nie motocykl - tak swoją drogą straszna niechlujność ze strony przygotowującego umowę. Po drugie nie jest wadą coś, co można było łatwo zauważyć przy zakupie albo sprawdzić. Pytanie czy te rzeczy dało się sprawdzić np przy jeździe próbnej?

Powrót