Motocyklem na kat. B poza granicą Polski.

• Autor wątku Autor wątku Heidenhain
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

Heidenhain

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, tytułem wstępu w tym roku weszła poprawka do ustawy o kierujących pojazdami, która pozwala na poruszanie się motocyklem o pojemności skokowej silnika nieprzekraczającej 125 cm3.

(...)
b) w ust. 3 w pkt 3 kropkę zastępuje się średnikiem i dodaje się pkt 4 w brzmieniu:
„4) kategorii B uprawnia do kierowania motocyklem o pojemności skokowej silnika nieprzekraczającej 125 cm3, mocy nieprzekraczającej 11 kW i stosunku mocy do masy własnej nieprzekraczającym 0,1 kW/kg pod warunkiem, że osoba posiada prawo jazdy kategorii B od co najmniej 3 lat.”;
(...)

A teraz do rzeczy, planowałem zakup motocykla, który spełniał by powyższe wymagania, jednak chciałbym nim również wyjeżdżać poza granice Polski, jak wtedy przez inne kraje ma się respektowanie powyższego zapisu? Dodam również, że w różnych krajach UE i nie tylko są różne wariacje/ograniczenia co do tego przepisu(kursy, budowa silnika itp.), czy jako obywatel Rzeczypospolitej muszę się nimi przejmować skoro w Polsce motocykl i kierowca spełnia wymagania?

Już wcześniej pozwoliłem sobie poszukać, więc cytując treść ustawy o kierujących pojazdami:
1. Dokumentem stwierdzającym posiadanie uprawnienia do kierowania motorowe-rem, pojazdem silnikowym lub zespołem pojazdów składającym się z pojazdu silnikowego i przyczepy lub naczepy jest:
1) wydane w kraju:
a) prawo jazdy,

(...)

1. Prawo jazdy, o którym mowa w art. 4 ust. 1 pkt 1 lit. a, stwierdza posiadanie uprawnienia do kierowania odpowiednio motorowerem, pojazdem silnikowym lub zespołem pojazdów:
1) na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej;
2) w ruchu międzynarodowym na terytorium:
a) państw-stron Konwencji, o której mowa w art. 4 ust. 1 pkt 2 lit. b – z wyjątkiem kierowania motorowerem lub ciągnikiem rolniczym, (...)

Według mojego rozważania z tej strony wszystko jest OK i nie widzę przeciwwskazań do jazdy poza granicę, ponadto Polska podpisała konwencję o ruchu drogowym w Wiedniu, w której widnieje zapis:
1. Umawiające się Strony uznają:
a) każde krajowe prawo jazdy, sporządzone w ich języku narodowym lub w jednym z ich języków
narodowych, a jeżeli nie jest sporządzone w takim języku, to, do którego jest dołączony
uwierzytelniony przekład;
b) każde krajowe prawo jazdy zgodne z postanowieniami załącznika 6 do niniejszej konwencji oraz
c) każde międzynarodowe prawo jazdy zgodne z postanowieniami załącznika 7 do niniejszej konwencji,
jako uprawniające na ich terytoriach do kierowania pojazdem, który należy do kategorii wymienionych w
prawie jazdy, pod warunkiem że prawo jazdy jest nadal ważne (...)

Chciałbym, się więc Was zapytać czy waszym zdaniem mam co do tego rację i zaczerpnąć waszej opinii na ten temat, może coś źle jest przeze mnie zrozumiane. Chciałbym uniknąć sytuacji, w której przejeżdżając przez np. Niemcy zatrzyma mnie policja i spędzę 6 miesięcy w więzieniu tylko przez to.
Oczywiście planuje również zaczerpnąć porady prawnej i wyjaśnić w sposób oficjalny ograniczenia tego przepisu, mój wpis na owym forum ma tylko charakter rozeznawczy. Pozdrawiam.

Spełniasz wymagania tylko w PL.

Jeżeli w innych krajach nie ma zapisu takiego jak w PL to nie możesz i musisz zdobyć prawo jazdy na kat A (lub odbyć dodatkowe szkolenie).

Do więzienia za to nie wsadzają tak szybko o ile nikogo nie zabijesz, dostaniesz najwyżej mandat w €.

Zwracam uwagę na różnicę pomiędzy "krajowe prawo jazdy", a "międzynarodowe prawo jazdy" to dwa odrębne dokumenty i domyślam się, że posiadasz jedynie to pierwsze.

Dziękuję za rzetelną odpowiedź. Pozdrawiam

Powrót