Mówią, że MUSZĘ zapłacić fakturę pro forma za konferencję

• Autor wątku Autor wątku Agu_
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Agu_

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Cześć

Dawno temu przeglądałam internet i zarezerwowałam miejsce na konferencję "Certyfikowany Social Media Manager" Forum Media Polska. W większości miejsc, jak się rezerwuje bez wpłacenia pieniędzy, trzeba wpłacić zaliczkę do określonego czasu, inaczej rezerwacja przepada... Ale nie tutaj. Tutaj trzeba było 30 dni przed konferencją zrezygnować - tak napisali w mailu. Moja wina, nie przypilnowałam, nie doczytałam, założyłam, że jest jak zawsze.

Na moją prośbę "anulacji" odesłali mi to:
"Dziękuję za wiadomość. Uprzejmie informuję, iż przeanalizowałam zaistniałą sytuację i po konsultacji w sprawie Pani prośby ustaliłam, że ze względu na to, iż Konferencja odbywa się już niebawem, a koszty związane z jej organizacją już ponieśliśmy, bardzo mi przykro nie możemy anulować Pani zgłoszenia. Podczas składania zamówienia poinformowaliśmy o wszystkich warunkach wzięcia udziału w szkoleniu, a także do kiedy można złożyć rezygnację, aby była ona uwzględniona (rezygnacja mogła zostać przesłana najpóźniej do 18.12.2016 r.). W zaistniałych okolicznościach proponuję udział innej osoby nawet jeżeli wiązałoby się to ze zmianą płatnika. Proszę o wskazanie nazwiska Uczestnika w wiadomości zwrotnej, naniosę zmiany bezpośrednio na liście osób, biorących udział w spotkaniu.
Jeśli pojawią się jakieś dodatkowe pytania, proszę o kontakt."

Zadzwoniłam, i Pani tak mnie zakręciła, że łaskawie przełożyła mi termin konferencji na 2.03. Teraz ponownie mi wysłali fakturę pro-forma. Czy rzeczywiście będę miała problemy prawne, jak Pani z tej firmy mi powiedziała, jeśli tego nie opłacę?

Będę wdzięczna za każdą informację.

Jeżeli usługa została zrealizowana, choć by częściowo... to?

Usługa została zrealizowana częściowo, tu chyba chodzi o to że zarezerwowali dla mnie miejsce na konferencji i ponieśliby koszty, szukając osoby na moje miejsce. Jednak nie trzyma się to kupy, skoro zaproponowali mi przełożenie z konferencji w lutym na marzec bezpłatnie...

Jedyne co zrobiłam, to wypełniłam formularz rezerwacyjny na stronie. Nic, oprócz faktur pro forma w mailach od nich jeszcze nie otrzymałam.

Mnie również zastanowiło, dlaczego organizator wysłał Pro Formę, a nie po prostu fakturę.
Jak by nie do końca liczyli na wpłatę, a fakt zapłacenia traktowali jako przedpłatę.

To trochę wygląda jak opłata za korzyści utracone.
Nie wiem jak to regulują przepisy.

Ostatnia edycja:
Mam problem dokładnie z tą samą konferencją. Zapisałam się na nią bodajże we wrześniu, podczas promocji, gdy koszt konferencji było o połowę mniejszy. Od tamtego dnia dostałam jedną wiadomość od Organizatorów, w dodatku trafiła ona do spamu, przez co całkowicie o tym zapomniałam i przegapiłam Konferencję. Nie było żadnego telefonu, potwierdzenia udziału, totalnie nic ;/ Pod koniec stycznia dostałam list z nakazem zapłaty za konferencję. Chciałam to wyjaśnić ale nie odbierają ode mnie telefonów, a próbowałam się dodzwonić ok 20 razy. Czy jest jakaś możliwość uniknięcia zapłaty?

Powrót