Możliwość odstąpienia od kary dla bezrobotnego za odmowę przyjęcia pracy

• Autor wątku Autor wątku Mig90
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mig90

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Szukałam odpowiedzi ale nic podobnego nie znalazłam. Chodzi o to że kończy mi się staż finansowany z Unii Europejskiej. mam w umowie że pracodawca musi mnie zatrudnić przynajmniej na 3 miesiące za conajmniej najniższe wynagrodzenie. Problem polega na tym że przed stażem umówiłam się niestety tylko słownie że po stażu będę pracować na dogodnych dla mnie warunkach i trochę inne obowiązki. Na stażu robiłam prawie wszystko. Teraz jak przyszło co do czego to pracodawca wypina się tylkiem i mówi że więcej jak najniższa krajowa mi nie da. Inna była umowa więc czuję się oszukana i dla kogoś takiego nie mam ochoty pracować. Czy jest w związku z tym jakas możliwość odstąpienia od tej konieczności zatrudnienia lub aby ta kara wyrejestrowania mnie na 120 dni nie była zastosowana? Ja chciałam pracować i gdyby pracodawca dotrzymał słowa to byłoby ok. Więc to on nie wywiązał się jakby z umowy a nie ja. Gdybym wiedziała już na początku że później, po stażu dostanę propozycje za najniższa krajowa to bym na ten staż się nie zgodziła. Czuję się oszukana i wykorzystana bo pracodawca miał darmowego pracownika przez pół roku a mi mydlil oczy.

Czyli nie mam wyjścia. Kara będzie?
To jest tak ze ja kiedyś kilka lat temu byłam też na stażu w innej firmie i wówczas moim opiekunem był teraźniejszy pracodawca. Wiedział jak ja pracuje, sprawdził mnie już wtedy. Teraz potrzebował ewidentnie darmowego pracownika. Założył swoją firmę i chciał mnie zatrudnić bo był ze mnie wtedy zadowolony, wiedział że się nie zawiedzie na mojej pracy. Mam wykształcenie wyższe o kierunku który on preferował a sam go nie posiada. Do wniosku o staż wpisał inny rodzaj wykonywanych zadań bo już na stażu byłam na tym stanowisku na którym miałam dostać etat. Chciał zwyczajnie ciągnąć na mnie kasę darmowa. Zgodziłam się bo liczyłam że po stażu w końcu będę miała pracę i że finansowo będzie tak jak mi obiecano.
Nie mam żadnego pola manewru teraz? Przecież to ja zostałam oszukana więc dlaczego ja mam brać na siebie ta karę. To pracodawca nie wywiązał się jakby z umowy. Ja mam psuć sobie papiery i reputację skoro chciałam pracować i przyjelabym pracę gdyby mnie nie oszukano

Mig90 napisał:
Czyli nie mam wyjścia. Kara będzie?
Będzie. Tak się niestety kończy "dogadywanie" poza ustaleniami z PUP.
Mig90 napisał:
Nie mam żadnego pola manewru teraz? Przecież to ja zostałam oszukana więc dlaczego ja mam brać na siebie ta karę. To pracodawca nie wywiązał się jakby z umowy.
Ale jakiej umowy? Póki co to pracodawca ma umowę z PUP, która nie przewiduje waszych "cichych ustaleń".

Czyli wychodzi na to że on może wszystko bez konsekwencji. To pracownik ma gorzej.
Trudno.
Dziękuję za odpowiedzi.
Nauczka dla mnie.

A co w sytuacji jak np przyjmę ofertę pracy i na drugi dzień złożę wypowiedzenie. Przyjmując ofertę nie będę już bezrobotna więc wykresla mnie z pup a po złożeniu wypowiedzenia będę chciała ponownie się zarejestrować to wtedy będą jakieś problemy z tym związane?
I jeszcze- jeżeli oferta pracy będzie inna niż w moim profilu bezrobotnego to mam obowiązek ja przyjąć? Będą konsekwencje?

Ja kombinować nie mogę a pracodawcy wszystko wolno. Widać pracownik jest traktowany jak śmieć którym można pomiatac i go oszukiwać i wykorzystywać i on za to nie ma żadnych konsekwencji a jak ktoś próbuje się bronić aby za niepokryte czyjeś obietnice nie ponosil konsekwencji to już jest oskarżony o matactwo i kręcenie

Na forum prawnym nie pomagamy w kombinowaniu NIKOMU. Ani pracodawcom, ani pracownikom...

Ja właśnie szukam jakiegokolwiek sposobu,najbardziej uczciwego aby wyjść z tej sytuacji z godnością. Dlatego pytam i proszę o radę. Dla mnie to jest nieuczciwe że ja mam ponosić "winę" jak ja zostałam oszukana przez pracodawcę a on obejdzie się bez żadnych konsekwencji. Ba, nawet otrzyma kolejnego stażyste jak złoży wniosek.
Trudno, jeżeli nie ma żadnego wyjścia z tej sytuacji to trudno. Gdybam tylko bo chce rozważyć jakie mam pola manewru i jak będą wyglądały dalsze postępowania w różnych możliwych opcjach jakie bym ewentualnie wybrała.

Na forum prawnym chciałam się właśnie dowiedzieć co mogę zgodnie z prawem zrobić. Tylko i wyłącznie przyjąć karę tak?
========

Korzystaj z

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Powrót