Możliwość odstąpienia od umowy w przypadku nierzetelności sprzedawcy na Allegro

• Autor wątku Autor wątku Hatus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

Hatus

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Dzień dobry!
Niedawno zakupiłem na allegro pewien przedmiot, ale nierzetelność sprzedawcy doprowadza mnie już do furii (mimo, że przedmiot podobno jest w trakcie transportu do mnie) i zastanawiam się, czy mogę odstąpić od umowy. Bardzo proszę o poradę, opis sytuacji jest następujący:

28 września wygrałem licytację terrarium. 30 września wpłaciłem pieniądze na umówiony numer konta należący do dziewczyny sprzedawcy (mam maile od sprzedającego, w których informuje on o tym, że poda dane konta swojej dziewczyny, ze względu na to, że będzie to dla niego wygodniejsze).
W licytacji sprzedawca informował o tym, że pomoże zorganizować transport. Pierwotnie okazało się, że pomoc polegała na tym, że podał mi link do clicktrans.pl, gdzie miałem umieścić ofertę transportu i czekać, aż zgłosi się firma przewozowa, która się na to zgodzi. Później rozmawiałem z nim telefonicznie o tym, że nie mogę znaleźć firmy, która zgodziłaby się na zorganizowanie transportu. 18.10 poinformował mnie mailowo o tym, że przyjął ofertę jednego z przewoźników. Telefonicznie uzgodniłem z nim, że pokrywam koszty transportu, poprosiłem o podanie danych do przelewu. Przelew wykonałem i przesłałem mailowo potwierdzenie wysłania kwoty, zaznaczając w mailu, że jest to potwierdzenie płatności za transport do Krakowa. W tym samym mailu poprosiłem o podanie danych firmy przewozowej. Danych nie otrzymałem.
Poprosiłem o to jeszcze raz mailowo i również nie otrzymałem tych danych.
Wcześniej telefonicznie uzgodniłem ze sprzedawcą, że dostawa nastąpi w poniedziałek 24.10, a w niedzielę telefonicznie firma przewozowa uzgodni ze mną godzinę dostawy.
W niedzielę nikt do mnie nie zadzwonił, więc skontaktowałem się ze sprzedawcą, aby uzyskać telefon do firmy. Poinformował mnie, że w niedzielę oni nie pracują i skontaktują się ze mną w poniedziałek około 6tej rano, żeby ustalić godzinę przyjazdu.
W poniedziałek o 9:52 napisałem do niego smsa, że kierowca się nadal ze mną nie kontaktował - nie uzyskałem żadnej odpowiedzi. 20 minut później kierowca zadzwonił będąc pod moją klatką. Poinformował mnie, że nikt mu nie przekazał, że ma się ze mną kontaktować. Ustaliłem z nim, że przekaże informację o tym koledze, który będzie jeździł na następny dzień.
We wtorek sytuacja z innym kierowcą się powtórzyła - zadzwonił do mnie będąc 30 minut od Krakowa. Próbowałem dodzwonić się do sprzedawcy, ale nie odebrał. Później napisałem do niego smsa z ponowną prośbą o kontakt do centrali firmy przewozowej, zaznaczając w nim, że to już czwarta prośba i, że drugi raz z rzędu kierowca kontaktuje się ze mną spod domu. Odpisał mi, że "Napisał pan, ze kierowca sie kontaktowal dwa razy wiec z czym problem?" - pisownia oryginalna. Przekazałem mu, że poinformował mnie o tym, że prosił by firma kontaktowała się ze mną z wyprzedzeniem, podczas gdy kierowcy informują, że nie dostali takiej informacji. Ponownie poprosiłem o numer do firmy przewozowej i ponownie go nie dostałem. Napisałem do niego jeszcze raz prosząc o ten kontakt, który ostatecznie mi wysłał, z pretensjami, że po pierwsze to on "nie chce wiecej slyszec o tym terra bo nie dosc ze znalazlem transport (a powinienem miec to w dupie), to problemy same a te 300zl to nawet na dobra whisky nie starczy". Dodał, że mam go nieobarczać nierzetelnością kuriera (którego on zorganizował, ale za którego ja zapłaciłem, zgadzając się telefonicznie, by on przyjął za to fakturę).
Odpowiedziałem, że w aukcji zadeklarował możliwość pomocy w zorganizowaniu transportu.
Dzisiaj firma przewozowa nadal się ze mną nie skontaktowała (zadzwonię do nich za chwilę).
W związku z tym, że dowóz jest utrudniony poprzez całkowitą niemożliwość dogadania się z firmą kurierską zastanawiam się, czy mogę odstąpić od umowy i domagać się całkowitego zwrotu poniesionych kosztów, ewentualnie zwrócić się do sądu cywilnego licząc na to, że sprawę wygram.
Co pewnie jest istotne, sprzedawca nie jest sklepem, tylko osobą fizyczną.

Uprzejmie proszę o odpowiedź i pomoc.
Pozdrawiam!

Nie znalazłem niestety opcji edytowania, ale chciałbym dodać jeszcze nową informację: sprzedawca poinformował mnie, że firma będzie się ze mną kontaktować w celu uzgodnienia pasującego mi terminu dostawy w godzinach 8-17. Udało mi się skontaktować z firmą przewozową, która poinformowała mnie, że absolutnie nie uzgadniają terminu dostawy, tylko między 8 a 16 (!) koniecznie muszę być obecny w domu. Nie byłoby w tym problemu, gdyby nie to, że potrzebuję informacji z wyprzedzeniem, żeby zorganizować pomoc we wniesieniu terrarium do domu na trzecie piętro.

Nie spotkałem się nigdy wcześniej z sytuacją, w której kurier nie uzgadnia godziny dostawy towaru. Zwłaszcza, że sprzedający poinformował mnie, że firma będzie się ze mną kontaktować w celu uzgodnienia terminu, który jest dla mnie osiągalny. Zwłaszcza, że przesyłka jest w tym przypadku wielkogabarytowa i dziwne jest dla mnie to, że firma nie informuje choćby chwilę wcześniej o tym, że ją przywiezie. Przedstawiciel firmy zgodził się ze mną, że zostałem wprowadzony w błąd i oni na pewno takiej informacji nie przekazali nadawcy przesyłki. W polityce ich firmy jest jasno stwierdzone, że odbiorca musi oczekiwać na przesyłkę w godzinach 8-16.
Mój problem polega niestety na tym, że nie mogę sobie pozwolić na cały dzień urlopu, a z nieznanego mi powodu sprzedawca przez 5 dni nie chciał mi podać ani numeru kontaktowego do firmy, ani numeru przesyłki, ani choćby nazwy firmy, z której usług zdecydował się skorzystać.

Z tego co wiem z regulaminu allegro to akurat jego naruszeniem ze strony sprzedającego jest jedynie to, że koszt dostawy wyniósł niemal dwukrotnie więcej niż określona przez niego cena, więc nie bardzo mam podstawę, żeby odnieść się do allegro.

Ostatnia edycja:
Dopłać za dostawę w określonych godzinach, albo jednak czekaj cały dzień, albo sam odbierz towar z magazynu kuriera.

Wydaje się, że to najprostsze rozwiązanie i prawdopodobnie zostanę do niego zmuszony. Firma nie umożliwia dopłacenia za dostawę w określonych godzinach. Problem polega jednak na tym, że niemożliwe jest dla mnie zorganizowanie drugiej osoby, która będzie mogła czekać ze mną cały dzień w domu na przesyłkę, żeby pomóc mi wnieść ją do mieszkania, co niemal uniemożliwia mi odebranie przesyłki w takim momencie.

Czuję się w tym momencie oszukany przez sprzedawcę, który udzielił mi nieprawdziwych informacji o tym, że firma wniesie przesyłkę do mieszkania, a po drugie dowiezie ją w wyznaczonych godzinach.

Nie mam właściwie żadnego żalu do firmy kurierskiej, bo nawet nie jestem ich klientem. Żal mam do sprzedawcy i to od umowy z nim chciałbym odstąpić.

Rozumiem. Dziękuję za odpowiedź.
Trochę to przykre, że można klienta wprowadzać w błąd, bez żadnych konsekwencji.

No napisał,że może pomóc, konkretnej deklaracji załatwienia przez niego transportu nie ma. Jakoś nie można było z kurierem na klatkę to wnieść i wtedy zorganizować pomoc. Kurier raczej byłby pomocny, bo jest rozliczany z dostarczonych przesyłek. Mnie się wydaje, że mało inwencji wniosłeś w to , bardziej traktujesz to roszczeniowo niż po ludzku.

Jak najbardziej rozumiem, że sprzedawca w aukcji napisał, że może pomóc, nie zorganizować cały transport. Ja jednak odnoszę się do informacji, których udzielał później telefonicznie, mailowo i smsowo, dotyczących jego ustaleń z firmą spedycyjną, których, jak zapewnił mnie pracownik firmy pracujący w lokalnym biurze, być nie mogło, bo są niezgodne z ich polityką.

Z kurierem chętnie bym się dogadał, problem w tym, że już trzeci dzień z rzędu jestem informowany przez kierowców pracujących dla tej firmy, że kurierami nie są, tylko kierowcami i oni dowożą przesyłki, a klient sam je musi odebrać. Co też jest niezgodne ze sposobem transportu, który sprzedawca podał w mailach i smsach wymienianych przez nas, w których poinformował mnie, że jest to firma kurierska.

Nie mam absolutnie pretensji do zatrudnionej firmy, informują mnie tylko i wyłącznie o tym co leży w zakresie ich obowiązków. Bardziej zirytowany jestem postawą sprzedawcy, który z nieznanego mi powodu nie chciał przez 5 dni przy codziennej prośbie o to podać mi żadnych danych dotyczących firmy, która ma mi dowieźć zamówioną paczkę. Ostatecznie podał mi numer, który dzisiaj okazał się być nieistniejącym numerem, a kontakt do firmy spedycyjnej otrzymałem ostatecznie od kierowcy.

Z cennika DHL Paleta do 150 kg
100,81

124,00 brutto.
Dostawa pod drzwi budynku.
Informacja przed doręczeniem (PDI)
8,13

10,00 brutto
Przekleiłem to z cennika DHL,chyba firma światowa,to po co było kombinować z jakimiś giełdami.

W cenniku wygląda to bardzo dobrze, ale w praktyce DHL podał kwotę prawie 500 złotych. I podobne kwoty podawały inne firmy kurierskie. Cennik podany na stronie DHL nijak ma się do ostatecznej ceny podawanej w przypadku składania zamówienia. Absolutnie nie mam pojęcia z czego wynikają te różnice.

Mój budżet był niższy, ja nie byłem w stanie znaleźć firmy, która się tego podejmie - firmę taką znalazł sprzedający. I jeszcze raz powtórzę, że mój problem nie wynika z polityki firmy dostarczającej, tylko z nieuczciwości sprzedawcy, który po pierwsze podaje informacje dotyczące transportu absolutnie niezgodne ze stanem właściwym. Po drugie z nieznanego mi powodu nie chce mi podać danych firmy zajmującej się przewozem, a gdy już udaje mi się niemal wybłagać numer to okazuje się, że jest to numer nieistniejący.

Ale ja Ci to przekleiłem z cennika DHL,sprawa jest prosta nawet jak wysyłasz 1 przesyłkę zarejestruj się na stronie www.zlapkuriera.pl i po sprawie.Wybierzesz firmę i dodatkowe opcje.

Ale ja rozumiem, że to jest przeklejka z cennika DHL. Cennik ten sam też widziałem. Inna sprawa, że już przy kontakcie telefonicznym z DHL i sprawdzeniem cen dla takich przesyłek np. w epaka.pl czy zlapkuriera.pl cena wyglada zupelnie inaczej. W zlapkuriera.pl cena za transport tej konkretnej paczki wyniosła dokładnie 439zł. Więc ma się to nijak do cennika, który DHL podaje na własnej stronie.

Żle myślisz,musisz się tam zarejestrować i jak sprawdzałem ceny mogłem wygenerować taki list przewozowy.Paczek z tej strony trochę wysyłam,stosuję też opcję,jak ktoś żąda dużo za kuriera to ja mu go wysyłam wypisując na liście przewozowym dane nadawcy jego,ja odbiorca.Paczka do 5 kg,których najwięcej wysyłam kosztuje 13,50 brutto,i nie ma żadnych limitów ilościowych,może być 1 przesyłka rocznie i masz te ceny.

Powrót