Możliwość odwołania mandatu za brak biletu MPK

• Autor wątku Autor wątku karolina1188
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

karolina1188

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam.

Wczoraj miałam jechać z moją siostrą tramwajem. Spieszyło nam się, a do automatu z biletami na przystanku była kolejka. Nasz tramwaj akurat przyjechał, więc nie czekałyśmy w kolejce i wsiadłyśmy do trzeciego (ostatniego) wagonu, w którym było najwięcej miejsca. Moja siostra poszła szukać automatu z przygotowanymi w ręku pieniędzmi na bilety. Po obejściu wagonu wróciła do mnie i powiedziała, że musimy wysiąść na najbliższym przystanku, bo w wagonie nie ma automatu. Po jej słowach, mężczyzna stojący obok wyciągnął legitymację i wstawił nam mandaty za jazdę bez biletów, argumentując to tym, że powinnyśmy wiedzieć, że w ostatnim wagonie, nie umieszcza się automatów. Chcę tu zaznaczyć, że tramwajami jeździmy naprawdę rzadko i nie zauważyłyśmy takiej zależności. Przeszukałam też regulamin MPK i nie znalazłam przepisu, który mówiłby, że w ostatnim wagonie nie umieszcza się automatów.
Czy faktycznie istnieje taki przepis? Czy mamy szansę na odwołanie tego mandatu? Nie widzę w tej sytuacji swojej winy, dlatego czuję się pokrzywdzona, tym bardziej, że mandat nie jest niski, a ja nie wsiadłam do tramwaju z zamiarem przejechania trasy bez biletu, lecz z zamiarem jego zakupienia. Proszę o szybką pomoc.

Powrót