Możliwość przeniesienia Carer's Allowance

• Autor wątku Autor wątku pablo102
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pablo102

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Posiadam własną działalność gosp. w Irlandii. Wcześniej pracowałem tam w firmie od 2004 roku.
W 2010 urodził mi się syn, któremu w Irlandii przysługuje Carer's Allowance.
Obecnie jestem ww delegacji w Polsce (self-posting) wraz z rodziną i w związku z tym, że nie jesteśmy na terenie ROI, nie przyznano nam opiekuńczego.
Nadmienię, że przebywanie w Polsce jest niezbędne do zapewnienia opieki lekarskiej dla syna.

Social Welfare twierdzi, że o ile świadczenie (Benefit) może być przenoszony tak, dodatek (Allowance) już nie.

18 października 2007 roku, wyrokiem Trybunału Sprawiedliwości (sprawa C-299/05), Wielka Brytania zmieniła wpis do Aneksu IIa w Regulacji Unijnej (EEC) No 1408/71, usuwając z niej Carer's Allowance.
Spowodowało to, że zasiłek ten może być przenoszony do innych krajów Unii Europejskiej.
Od tego czasu brytyjski Departament do Spraw Socjalnych informuje zainteresowanych o możliwości przenoszenia Carer's Allowance.

Zasiłki irlandzkie i brytyjskie często funkcjonują na bardzo podobnych do siebie zasadach.

W jaki sposób użyć tego werdyktu Trybunału i spowodować przenoszenie Irlandzkiego Carer's Allowance?

w Irlandii zadnego Allowance nie mozna nigdzie przeniesć

co do Carer's Allowance rowniez , to samo się tyczy wszystkich zasilków z grupy allowance
zeby to lepiej zrozumieć allowance jest odpowiednikiem naszego swiadczenia z MOPSU , czyli biura zapomogowego , opieki spolecznej

Jak w kazdym kraju EU podstawowym warunkiem do uzyskania swidczenia allowance ( ktore jest przyznzawane dlatego ze ktos nie posiada wystarczającej ilości skladek ubezpieczenia spolecznego PRSI do uzyskania Benefitu ) jest :

You must be resident in the State.
Carer's Allowance

czyli spelnić warunek HR - zamieszkiwać trwale w danym panstwie
w Pl czy innym kraju EU
jeast tak samo

Regulacja Unijna (EEC) No 1408/71 ( z dnia dnia 14 czerwca 1971) które już nie obowiązuje
W roku 2010 zostało zmienione , ale to troszkę nie w temacie gdyz rozporządzenia te dotyczą w głownej mierze zakresu świadczeń emerytalno-rentowych wWspolnocie

Mysle ze nie przeczytales o co chodzi w powyzszym , a jedynie oparłeś się o jakiś cytatch z netu na dodatek malo rzetelny

Powrót