Możliwość wykorzystania na plakacie zdjęcia z internetu

• Autor wątku Autor wątku marhoc
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marhoc

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam wszystkich!

W trakcie tworzenia plakatu dla organizacji typu non-profit znalazłem bardzo ciekawe zdjęcie w Internecie. Doskonale pasuje ono do mojej koncepcji. Znajduje się na stronie Welcome to Flickr - Photo Sharing, gdzie można znaleźć zdjęcia, które następnie można przerabiać i wykorzystywać do własnych celów. Jednak pod tym zdjęciem jest oznaczenie, które mówi, że mogę zdjęcie przesyłać, modyfikować i publikować, ale nie mogę wykorzystywać go komercyjnie i bez wskazania autora. Stąd moje pytanie: czy umieszczając takie zdjęcie na plakacie, ze wskazaniem autora, złamię prawo? Zaznaczam, że ani ja ani organizacja, dla której robię plakat nie czerpiemy z tego względu żadnych korzyści majątkowych.

Pozdrawiam

Witaj, takie zapisy licencji bywają problematyczne. Wykorzystanie komercyjne oznaczać może w licencjach zagranicznych również takie sytuacje, kiedy przedsięwzięcie jest non-profit, ale np. realizowane są przychody z reklam, dotacji czy darowizn, pokrywających / zmniejszających koszty. W takich przypadkach zastosowanie nie-komercyjne to w praktyce tylko strony czysto domowe, bez żadnych wpływów. Trudno powiedzieć, co autor licencji mógł mieć na myśli.

Dodatkowo, trzeba uważać, czy zdjęcie nie zawiera przypadkiem sfotografowanego innego utworu (np. grafiki, loga,etc) posiadającego ochronę prawno-autorską lub zastrzeżony znak towarowy. Wtedy należałoby się upewnić, czy osoba udostępniająca zdjęcie miała prawo do sfotografowania tego utworu - jeśli nie można narobić sobie sporych kłopotów, ze strony właściciela praw autorskich do sfotografowanego utworu... takie rzeczy się zdarzają...

Powrót