Możliwość wykorzystania routera do podziału interentu

• Autor wątku Autor wątku rsscisly
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rsscisly

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam. Mama pytanie dotyczące instalacji routera. Mianowicie korzystam z usługi stałego łącza internetowego zainstalowanego domyślnie przez firmę Vectra na komputerze stacjonarnym. Zakupiłem ostatnio dwa laptopy i router. Chciałem zbudować sieć internetową, i zajrzałem do umowy o świadczenie usług internetowych (a nie zaglądałem do niej od dawna, zresztą nie uczyłem się jej na pamięć). Znalazłem tam następujące zapisy:
Art.5
Abonent może korzystać z usług wyłącznie na podłączonym w czasie instalacji komputerze i nie ma prawa zmieniać przyznanego numeru IP, udostępniać łącza osobom trzecim na żadnych warunkach i w żaden sposób, ani podłączać innych komputerów do łącza bez uprzedniego pisemnego uzgodnienia warunków z Operatorem.

Art.9
2. Operator ma prawo w każdym czasie do rozwiązania umowy ze skutkiem natychmiastowym w przypadku stwierdzenia niewłaściwego wykonania przez abonenta umowy, a w szczególności:
1) podłączania osób trzecich lub kolejnych komputerów do zainstalowanego łącza,
2) (pozostałe punkty nie są istotne)…...
3. W przypadku rozwiązania umowy w trybie określonym w ust.2 z przyczyn określonych w ust. 2 pkt 1-4 Abonent zobowiązany jest zapłacić Operatorowi karę umową w kwocie 1500 zł ( słownie: tysiąc pięćset złotych ).

No i teraz mam pytanie. Czy mogę konfigurować domową sieć Wi-Fi nie informując o tym operatora, czy będę musiał napisać aneks do umowy o udostępnienie usługi dostępu do internetu na te dwa pozostałe laptopy?

No i tu właśnie pojawia się ten problem, że nie cytowałem regulaminu, tylko umowę spisaną w 2007 roku. Więc jeżeli Vectra zmieniła regulamin, to znaczy że zastępuje on zapisy w umowie?

A czy umowa coś wspomina o regulaminie? Były międzyczasie jakieś aneksy spisywane?

Jest to umowa już na czas nieokreślony jak rozumiem?

Tak, umowa jest na czas nieokreślony z możliwością wypowiedzenia przez obie strony, z miesięcznym okresem wypowiedzenia, ale z klauzulą zakazu wypowiedzenia umowy pod groźbą sankcji pieniężnej przez okres 2 lat od chwili przejścia do wyższego pakietu internetowego. To było jakieś półtora roku temu. Zwiększyłem prędkość łącza z 1 do 2 Gb. Za jakieś kilka miesięcy klauzula wygasa.

Jaki problem zadzwonić do Vectry, gdzie potwierdzą swój obecny regulamin. ;).

Zmienili go już parę lat temu i podpisując aneks, powinno się podpisać ze zapoznano się z nowym regulaminem.

Po drugie - właśnie po to go zmienili "w tej kwestii" by klienci w obrębie mieszkanie mieli dowolność podłączeń i nie odchodzili z tego powodu do innych dostawców internetu.

Po trzecie - sami "dają" routery WiFi, a jeżeli to jest niemożliwe (przy np modemie z tlf.) zalecają kupno w w swoim zakresie,
Potrafią i osobny router do internetu zamontować i drugi tylko do obsługi tlf. .

Tego wszystkiego dowiesz się w BOK VECTRY.

Powrót