Możliwość zamiany kary

• Autor wątku Autor wątku skrzatx0
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

skrzatx0

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam,
Wyrok z dnia 08.10.2008:
Czyn z art. 137 § 1 kk
W ramach zarzucanego czynu Sąd Okręgowy uznaje ... za winnego i wymierza ... na podstawie art. 119 § 1 kw w zw. z art. 20 § 1 i 2 kw w zw. z art. 21 § 1 kw karę 1 miesiąca ograniczenia wolności, zobowiązując go do wykonywania nieodpłatnej kontrolowanej pracy na cele społeczne w rozmiarze 40 godzin miesięcznie
Rozumiem, że w każdej chwili można spodziewać się wezwania do odbycia kary ograniczenia wolności, w więzieniu, czy areszcie ?
Czy można złożyć do Sądu prośbę o zamianę tej kary na np wpłatę nawiązki na jakiś cel np Centrum Zdrowia Dziecka ?
Jak taki wniosek powinien wyglądać ? Kiedy można się starać o zatarcie skazania ?
Chciałbym podjąć pracę. Proszę o pomoc.
:!:

Wydaje mi sie ze chodzi o przyslowiowe odrobki...Czyli ze np bedziesz sprzatal pod dozorem wyznaczonych osob np.ulice,parki itp.
Bedzie tj pracowal za darmo na rzecz miasta i normalinie wracal do domu.Wychodzi na to ze jesli pracowalbys po 8h dziennie to 5 dni w miesiacu.

Tak na marginesie:

To:
skrzatx0 napisał:
Wyrok z dnia 08.10.2008:
Czyn z art. 137 § 1 kk

Zupełnie nie pasuje do tego:
uznaje ... za winnego i wymierza ... na podstawie art. 119 § 1 kw w zw. z art. 20 § 1 i 2 kw w zw. z art. 21 § 1 kw karę 1 miesiąca ograniczenia wolności

Dziękuję za odpowiedź.
Już wyjaśniam. To jest cytat z części wyroku mówiącej o oskarżeniu. Sąd nie przychylił sie do wniosku prokuratora i zmienił kwalifikacje czynu na wykroczenie.
Ważna dla mnie sprawa:
kiedy skazanie w tym wypadku ulegnie automatycznie zatarciu, lub kiedy mogę wystąpić o zatarcie ?
Nadmieniam, że jeszcze nie wewano mnie do 'wykonania nieodpłatnej kontrolowanej pracy na cele społeczne', swoją drogą kiedy mogę dostać to wezwanie ?

Termin uznania ukarania za niebyłe to 2 lata od wykonania kary o ile w międzyczasie nie jest się ponownie karanym za wykroczenie.

Powrót