Możliwy staż w dwóch firmach?

• Autor wątku Autor wątku madziulan88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

madziulan88

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, jestem osobą bezrobotną z prawem do stażu i chciałam się dowiedzieć czy mogę go odbyć w dwóch różnych przedsiębiorstwach? Proszę o pomoc i szybką odpowiedź bowiem już w tym tygodniu muszę podjąć decyzję którą firmę wybrać jeśli nie da rady w dwóch :(

A jak chcesz odbywać staż jednocześnie w dwóch miejscach? Masz siostrę bliźniaczkę? 8)

Jeżeli to byłby staż finansowany ze środków PUP (nie europejskich) to czasem dają zgodę na 12mies stażu i możesz to podzielić (oczywiście za zgodą PUP) na dwie różne firmy(najpierw 6mis w jednej potem 6 mies w drugiej). Niestety musisz wiedzieć, że decydując się na zmianę miejsca stażu Twój wniosek jest ponownie rozpatrywany i może nie być już środków. Sama tak miałam.

No właśnie, kto jest płatnikiem stypendium, tzn. jaka instytucja kieruje na staż?
Jak technicznie masz zamiar pogodzić odbywanie 2-óch staży?

właśnie tak chciałam, że 6 m-cy w jednej firmie i 6 m-cy w drugiej innej placówce bo mam skończone dwa kierunki i u sumie chciałam spróbować jak wygląda praca po obu. Byłam w PUP i powiedzieli że teraz są pieniądze i mogę iść na staż, ale jeśli chce za pół roku gdzieś indziej to nie wiadomo czy będą wtedy środki na ten cel :(

No i tak właśnie jest. Staże są wtedy kiedy są pieniądze w puli PUP. PUP nie zarezerwuje ich teraz, abyś za pół roku mogła iść na drugi staż, ponieważ jest to blokowanie miejsca komuś innemu, a także środki, z których PUP organizuje staże z reguły należy w znacznym stopniu wydatkować w danym roku budżetowym.
Poza tym w obecnej sytuacji finansowej PUP-y organizują staże w większości u pracodawców gwarantujących zatrudnienie po programie. Bo w końcu efektem stażu powinno być zniknięcie bezrobotnego z ewidencji PUP w wyniku podjęcia pracy.

czyli rozumiem że jest to ostatni moment na wybranie stażu i branży w której będzie się (może) kiedyś pracować?? :(

Powrót