Można iść do więzienia mimo braku dowodów?

• Autor wątku Autor wątku Marcin9313
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Marcin9313

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam, jeśli ten post jest w złym dziale to bardzo proszę o przeniesienie go.
Cóż, piszę ten post bo boję się o mojego brata. Sprawa wygląda tak, że jego byłą dziewczynę znaleziono martwą. Za niedługo odbędzie się rozprawa i mój brat jest podejrzewany o to zabójstwo. Nie ma na to jednak dowodów, w czasie zabójstwa brat był w domu. Jedyne co mnie martwi to okoliczności ich rozstania. Mój brat groził jej że zrobi jej piekło z życia, że wstawi jej nagie zdjęcia do internetu itp... Mimo wszystko nie zrobił tego, ale przez to że jej groził oskarżenie jest skierowane na niego. Czy może pójść siedzieć mimo braku dowodów? Proszę o odpowiedź.

Uzasadnienie wyroku oparte jest na zebranym materiale dowodowym
w trakcie trwania procesu i czynnościach dochodzeniowych.

Rozumiem, ale słyszałem o przypadkach gdzie ludzi zamykali mimo braku dowodów. Na niego nic nie znajdą ale czy mimo tego może iść siedzieć tylko dlatego że teoretycznie miał motyw?

Marcin9313 napisał:
słyszałem o przypadkach gdzie ludzi zamykali mimo braku dowodów
Przytocz chociaż jedno orzecznictwo, gdzie uzasadnieniem wyroku był motyw.

groził jej i w czasie zabójstwa był w domu.. nie wygląda to dobrze. może nie są to dowody, ale poszlaki już tak i to mocne. brat ma adwokata?

Johnny99, był w domu w sensie że on mieszka ze mną a jego była mieszkała gdzie indziej i był ze mną cały dzień w którym ją znaleziono . Ma adwokata, ja tylko chciałbym znać odpowiedź na pytanie czy jest to prawnie możliwe aby bez dowodów zostać oskarżonym i pójść do więzienia.

Okej, bardzo dziękuję za odpowiedź. Szczerze mówiąc jestem zaskoczony, że można kogoś zamknąć nie mając dowodów no ale widocznie jeszcze mało wiem.
Pozdrawiam :)

Powrót