mp3 legalne przez kilka sec

• Autor wątku Autor wątku Polak149
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Polak149

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam
Od razu przepraszam jeżeli taki wątek już istnieje a ja zakładam drugi, taki sam ale nie mogłem znaleźć nic podobnego (nawet nie wiem jak szukać)

Słyszałem, że można używać do celów własnych legalnie kilka sekund wyciętych z piosenki np. użyć kilka sec. jako podkład do mojego filmu. Moje pytanie brzmi: Czy coś takiego w ogóle istnieje a jak tak to jakie trzeba spełnić warunki i ile tych sekund jest?

P.S
Mam nadzieję, że mój bełkot da się zrozumieć :D

nie ma okreslonych ustawowo sekund, jesli juz takie cos byloby mozliwe to w ramach prawa cytatu czyli musza zostac spelnione pewne warunki, a jakie to w temacie przyklejonym o prawie cytatu.

Bardzo dziękuję za pomoc.

Niestety to prawo cytatu nie jest dla mnie zupełnie zrozumiałe, w związku z tym mam kolejne pytanie które będzie już na konkretnym przykładzie. Dopytuje się tak, ponieważ mam zamiar moje dzieło szeroko opublikować, a chce, żeby było wszystko legalnie.

Tworze swój film i chce podłożyć pod to krótki kawałek ścieżki dźwiękowej z gry "wiedźmin". Jeżeli będzie to pomocne dodam, że w tym kawałku co ja potrzebuje jest solówka chórzystki. Czy mogę bezpiecznie użyć fragmentu tej ścieżki? (oczywiście z zamieszczeniem informacji o twórcy i nazwie utworu)

Ostatnia edycja:
jesli ten kawalek bedzie mial charakter twórczy o charakterze indywidualnym czyli bedzie utworem w rozumieniu ustawy to nie mozna. Trudno tutaj granicę jakąś ustalić, mozna przyjac ze jesli to rozpoznawany kawałek to mogą się przyczepić, jesli tylko urywek większej całości to wątpie aby ktoś robił problemy.

Ok wielkie dzięki za pomoc :wink:

Temat do zamknięcia

Powrót