mp3...

• Autor wątku Autor wątku Draculeq
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Draculeq

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam. Moje pytanie polega na tym czy udostepnianie plików na serwerze typu chomikuj.pl w folderze na hasło jest nielegalne? (tzn. pliki mp3, chronione prawami autorskimi) i jak się ma do tego pisanie hasła do tego folderu na tej samej stronie?

Są tam foldery "prywatne" i jest napis "Do wiekszości folderów hasło:
neorator"
nie ma takiego napisu ;)

Jeśli hasło jest ogólnie dostępne, przez podanie go na stronie, to co to za 'prywatny folder' będzie, do którego dostęp będzie miał każdy... :D

Zapewne chodziło ci o jakąś wersję dozwolonego użytku osobistego (Art.23. ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych) w kręgu osób z którymi ... pozostaje się w stosunku towarzyskim... Ale pamiętaj, że "w razie czego" to trzeba wykazać, że ci wszyscy co odwiedzili taki "prywatny folder" to są faktycznie osoby, z którymi pozostaje się w 'stosunku towarzyskim'...

link nie działa tak jak chciałem :(

Wiem że to bez sensu... ale ludzie szukają dziur w prawie, :evil: i chciałem sie zorientować jak to działa.

Dzieki.

Hmm.. a zachomikowywanie od innych nawet jak sie ma folder za hasłowany i nie podaje sie do niego hasła, też podlega pod udostępnianie? Czy udostępnianie jest tylko wtedy gdy ktoś ze swojego komputera zrobi upload np. filmu?

@ ChrystianZ: jeśli dostęp do folderu jest blokowany hasłem, hasło zaś nie jest upublicznione, a znane jedynie w określonym kręgu towarzyskim (znajomych) wtedy można próbować traktować to jako dozwolony użytek własny - Art.23 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Ale trzeba pamiętać, że 'w razie czego' trzeba umieć udowodnić, że osoby znające hasło to rzeczywiście ów 'krąg towarzyski'...

_chris_ napisał:
Ale trzeba pamiętać, że 'w razie czego' trzeba umieć udowodnić, że osoby znające hasło to rzeczywiście ów 'krąg towarzyski'...
He he, a czy przypadkiem nie odwrotnie. Czy osoba chcąca zarzucić nam łamanie prawa autorskiego przez przekroczenie użytku dozwolonego nie powinna nam udowodnić, iż udostępniliśmy hasło osobom poza naszym kręgiem?

Powrót