MPK nie zapłacone mandaty

• Autor wątku Autor wątku marcinn8989
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marcinn8989

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,Pisze z prośbą o pomoc w następującej sprawie.Mam nie zapłaconych 6 mandatów za jazde bez ważnego biletu w MPK Łódź,wiadomo różnie w życiu niestety bywa więc proszę nie oceniać sytuacji nie znając jej.Jeden trafił do komornika i już się dogadałem co do spłaty należności.W sprawie dwóch następnych byłem osobiście w MPK i napisałem pismo z prośbą o rozłożenie na raty dwóch mandatów,zaznaczając w nim,że chodzi mi o spłate tylko tych dwóch mandatów podająć numer wezwania do zapłaty które są z 2014roku.Za te 3 mandaty o których pisze znajduje się w KRD i tak jak pisałem wyżej chcę je uregulować.Na miejscu dowiedziałem się również o trzech następnych mandatach które u nich widnieją (stąd 6 mandatów za jazde bez ważnego biletu).Jednak od wystawienia tych 3 mandatów upłynął już okres ponad 2 lat więc mandaty się już przedawniły.Moje pytanie brzmi następująco jak napisać i do którego sądu wniosek o przedawnienie tych mandatów żeby zamknąć sprawę? Może gdzieś znajduję się jakiś wzór napisania takiego pisma do sądu o przedawnienie tej należności.Proszę o pomoc.

Pozdrawiam

Nic nigdzie nie piszesz. Czekasz na nakaz zapłaty i zgodnie z pouczeniem wnosisz sprzeciw od nakazu zapłaty w którym podnosisz zarzut przedawnienia. Oczywiście o ile już takowy nakaz zapłaty nie został wydany.

Nakaz zapłaty nie został wydany, te mandaty po prostu tylko u nich widnieją jako nie zaplacone.Czyli nie ma żadnej możliwości zakończenia sprawy wcześniej? Trzeba ewentulanie na nakaz zaplaty z sadu prawdopodobnie z Lublina jeśli w ogóle z takin kiedyś wystąpią?

Nie stać mnie juz na placenie kolejnych trzech mandatow co do dwoch zobowialem sie spłacić w ratach i jeden dodatkowo place już przez komornika :/ Czy ktoś jest mi tutaj w stanie pomoc co zrobić dalej z tymi 3 przedawnionymi juz mandatami? Skoro jest taka możliwość jak przedawnienie dlaczego z niej nie skorzystac...

Powrót