MPZP zmiana warunków zabudowy Pilne....

• Autor wątku Autor wątku radek19867
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

radek19867

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam zakupiłem w 2014 roku działkę 860 m2 na której istniał już MPZP w którym określone było że minimalna powierzchnia działki pod zabudowe domu jednorodzinnego jest 800m2. W 2019 roku gmina zmieniła uchwaliła nowy plan w którym określiła że minimalna powierchni dziłaki pod zabudowe jednorodzinna na terenie gdzie jest moja działka to 1000m2. .
pytanie jaki skutek prawny uchwalenie nowych mpzp i warunkow zabudowy ma to na moja dziłake?
czy w dalszym ciągu bede mogł postawić dom.?

zaznaczam że sąsiedzi obok maja wybudowane domy i nie mam juz mozliwosci zwiekszyc wymiaru działki dokupujac ziemi. oni budowali domy przed wejsciem nowego planu. Ale czy prawo uchwalone dziala wstecz skoro moja dzialka byla kiedys wydzielona zgodnie z poprzednim planem...?

Ostatnia edycja:
pytanie jaki skutek prawny uchwalenie nowych mpzp i warunkow zabudowy ma to na moja dziłake?
Taki, że należy stosować się do zapisów aktualnie obowiązującego MPZP. Gdybyś miał pozwolenie na budowę lub zgłoszenie na podstawie starego MPZP mógłbyś budować. Możesz wnioskować o zmianę planu w kolejnej uchwale albo żądać naprawienia szkody związanej z tą niekorzystną dla Ciebie zmianą od gminy.

podaje tutaj warunki zabudowy z nowego planu
7. Zasady i warunki scalania i podziału nieruchomości:
1) dopuszcza się dokonanie podziału i scaleń nieruchomości;
2) minimalna szerokość frontu działki -10,0 m;
3) minimalna powierzchnia wydzielanej działki budowlanej - 1000 mkw.;
4) kąt położenia granic działki w stosunku do pasa drogowego 70-120 stopni;
5) w strefie ochrony konserwatorskiej układu ruralistycznego ustala się zachowanie struktury
historycznych podziałów własności, ustala się zakaz scaleń sąsiednich działek historycznych, dopuszcza się
scalenia wtórnych podziałów w obrębie historycznych działek
zawarte sformuławanie odnosi sie wydzielanej działki a skoro moja juz była wydzielona za starego planu to chyba ten zapis juz jej nie dotyczy. Dobrze to rozumiem?

Powrót