Multimedia, nowa umowa zawarta przez telefon

• Autor wątku Autor wątku dowdervil
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dowdervil

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam!

W październiku kończyła się umowa na telefon stacjonarny z Multimedia.
Konsultant przez telefon zaproponował nowe warunki, oczywiście znacznie drożej tłumaczył się że nie da się taniej (na stronie mają połowe taniej). Zgodziłem się na te warunki.

Do tej pory nie otrzymałem umowy, ani pocztą, ani na meila. Tłumaczą się że wyślą, a to trwa już 3 miesiące.

Dodatkowo raz zapłaciłem więcej. Konsultant wytłumaczył to jako opłatę za aktywacje nowej usługi, a takiej oczywiście nie ma (ciągle pozostaje tylko telefon). Nic podczas zawierania umowy nie było o tych opłatach.

Czy w sytuacji gdy umowy nie mam na papierze, umowa jest ważna? Czy mogę ją wypowiedzieć bez ponoszenia kosztów?

Na poprzedniej umowie miałem koszt wypowiedzenia umowy za każdy miesiąc 10zł, czy mogą to kwotę zmienić bez poinformowania mnie o tym fakcie?

Pozdrawiam serdecznie! :D

PS: Wszystkiego najlepszego drodzy forumowicze.:beer:

Poczytałem trochę i sam już nie wiem, czy jest ważna, czy nie. Najpierw z multimedii dzwonili w celu przedłużenia umowy, w której proponowali zmianę stawek i abonamentu. Ale ja musiałem się zastanowić, więc kazali oddzwonić. Później ja oddzwoniłem i wtedy została umowa zawarta.

Ostatnia edycja:
A stara umowa nie przewidywała przedłużenia na czas nieokreślony albo określony? Udowodnisz istnienie nowej umowy, która póki co jest tylko ustna?

Czy podczas przedłużania umowy na nowych warunkach nie powinienem dostać nowej umowy?
Stara umowa była na czas opkreślony 12 miesięcy.

Nie rozumiem tego. Płacę więcej niż ustalone przez telefon było, nie mam żadnego papieru dotyczącego warunków. :(

Czy ja muszę udowadniać nową umowę?
Powiedzmy że przestaję płacić abonament. Stara umowa się skończyła, a nowej nie otrzymałem. Jakie ponoszę konsekwencję? Albo powiedzmy płacę tyle, ile na starej umowie było. Co wtedy?

Czy ja muszę udowadniać nową umowę?
Nie musisz.

Powiedzmy że przestaję płacić abonament. Stara umowa się skończyła, a nowej nie otrzymałem. Jakie ponoszę konsekwencję?
Czy w starej umowie pisało, że musisz powiadomić, iż nie chcesz jej przedłużać i tak postąpiłeś?

Powrót