Muzyka na moim portalu ale z Youtube

• Autor wątku Autor wątku przemo1722
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

przemo1722

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam. Czy legalne będzie jeśli umieszczę linki z Youtube (ale pod postacią odtwarzaczy) z muzyką na własnym portalu tak że ludzie będa mogli słuchac jej na portalu tak jak np. na wrzucie ale były by to tylko linki z YT i muzyka była by na ich serwach nic do ściągania??????

Jeśli nie to jak zrobić to legalnie i za darmo bądź tanio??

szukałem ale takiego przypadku jak mam nie znalazlem

Musisz mieć zgodę właścicieli praw autorskich.

PS.
Ja naprawdę nie rozumiem co się ludzie uparli na muzykę na www.
Od tego jest radio i odtwarzacze mp3.

niop, nie ma nic tak denereującego jak muzyka na www ;)

tak tylko że nie chodzi mi o to że muzyka gra w tle tylko że klikasz utwór jakiś i play i poprostu słuchasz jak na wrzucie

To nie ważne przecież, że szło by z YT. Rozpowszechnienia dokonywałbyś Ty. Niezgodnego z prawem jeśli autor się na to rozpowszechnianie nie zgodził. Przecież YT może mieć taką zgodę...

Ale macie klapy na oczach, przecież jak wół przy każdym filmiku na youtube podają kawałek kodu html z filmikiem do umieszczenia na własnej stronie. Jak nie wiecie głupot nie piszcie - temat dotyczy YT anie innych badziewi

Czy ty w ogóle zadałeś sobie trud przeczytania i zrozumienia tematu, czy po prostu chciałeś "zabłysnąć" pierwszym postem?

Ty RIPPER informatyku :D
więc po co wg. ciebie jest podany kod html??

Jak to po co?
Aby go wklejać na własną stronę i udostępniać/rozpowszechniać wideo/muzykę za zgodą właścicieli praw autorskich.

I to można robić do woli.
Tyle, że co najmniej 90% zawartości YT została tam umieszczona bez zgody i wiedzy właścicieli praw.

A część jest umieszczona za zgodą, ale bez zgody na dalsze rozprowadzanie, np. skecze Monthy Pythona czy archiwa BBC (o ile dobrze pamiętam) - chodzi oczywiście o oficjalne kanały na YT.

Ostatnia edycja:
Ależ przemo1722 umieszczaj sobie te filmy, kto Ci broni. Gdyby YT posiadał licencje na rozpowszechnianie filmów oraz na UDZIELANIE licencji na dalsze rozpowszechnianie tych filmów przez userów to byłaby to firma dysponująca bilionowym licząc w dolarach majątkiem. Miałaby bowiem najważniejsze prawa autorskie do nich. Ale przecież YT nie służy do naruszania praw autorskich. Dzięki niemu mogę swój filmik wrzucić do sieci i korzystając z ich wydajnej infrasturktury publikować te filmiki na mojej www bez obciążania moich zasobów dysku u transferu. Po to jest kod html, a nie po to by rozpowszechniać cudzą własność.

Czy umieszając w opisany tu sposób teledyski z YT itp. na swojej stronie wymaga się rejestracji w ZAIKS lub czymś podobnym jeśli umieszczamy na swojej stronie teledyski, które na YT zamieszczone są legalnie? Wbrew temu co Rubisz napisał w innym zamknietym już temacie nie widzę nigdzie, aby ktoś poruszył temat obowiązku płacenia ZAIKS'owi za takie umieszczanie legalnych teledysków na swojej stronie, więc pytam ponownie tutaj.

Czy ktos ma jakies pojecie co z tym zaiksem w powyzszym przypadku?

Witam,

jeśli licencja jest płatna należy się odprowadzać odpowiednie tantiemy dla właściciela majątkowych praw autorskich (może nim być autor utworu lub osoba, która nabyła te prawa). I teraz w zależności od sytuacji z kim podpisana jest umowa, płaci się bezpośrednio właścicielowi praw albo Organizacji Zbiorowego Zarządzania (czyli, np. SPAV), jeśli reprezentuje ona (zarządza) prawami majątkowymi do utworu.

Hejka. Przygladam sie tej z lekka emocjonujacej dyskusji :D:D:D I chcialem przy okazji zapytac.

Czy jesli uzytkownicy mogej strony www lub mojego odtwarzacza YT bedą umieszczali linki do filmow z yt, czy ja nie musze sie obawiac ze ktos mnie posadzi o to ze to jest niezgodne ?

Podaje przyklad. Mam strone www na ktorej mam opublikowany player. Mam player YT jako aplikacja poza przegladarka www. No i moj player odtwarza bedąc poza przegladarka np filmy z servisu YT. Sam player wykorzystuje komponent przegladarki wiec serwer YT widzi to jako te samą moja strone www. Bo tak na prawde to zmodyfikowany modul przegladarki ktory pokazuje te samą moja strone na moim serverze...

Czy gdyby uzytkownicy wklejali filmy uznane jako porządane, czy ja moge nadal swiadczyc ze tak powiem usługe w ktorej odtwarzam filmiki moim playerem?

Nie pobieram oplat za odtwarzanie filmikow, pobieram za to opłate za inna odrebna funkcje programu.

Sa jakies artyukły ktore moga to dobrze wyjasniec ? Jakies linki poprosze jesli mozna.

Dziekuje :)

Powrót