Muzyka na stronie WWW - prawa autorskie

• Autor wątku Autor wątku ChrisRoy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

ChrisRoy

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam
Prowadzę firmę, która tworzy strony WWW, do stron internetowych tworzymy muzykę komponowana przez naszą firmę, czy nasze kompozycje powinny być gdzieś zgłoszone, że należą do naszej firmy i zostały skomponowane przez nas. W razie wykorzystania naszej muzyki przez inne osoby oprócz właściciela strony WWW na jakiej podstawie możemy udowodnić, że to nasz utwór?

Moje drugi pytanie brzmi jaką mam zawrzeć umowę ze zleceniodawcą strony internetowej, na przeniesieniu praw (majątkowych, autorskich) do skomponowanego utworu. Czy to ma być umowa Royalty free?

Proszę o odpowiedz i pomoc. Dziękuję

http://forumprawne.org/o,70205.html

A co do drugiego pytania - nie za bardzo rozumiem. Pan jest autorem utworów (muzycznych) i chce Pan udzielić licencji wyłącznej (czy przenieść prawa autorskie majątkowe?) właścicielowi strony? Dobrze myśle? To wystarczy zwykła umowa o przeniesienie praw majątkowych (udzielenie licencji).

dokładnie tak o to właśnie pytałem w drugi zapytaniu. Dziękuję za odp.

Czyli tak jak napisałem wyżej, zwykła umowa o przeniesienie praw autorskich majatkowych, z wyróżnieniem pól eksploatacyjnych, określeniem czy następuje to odpłatnie, etc. W necie znajdzie Pan przykładowe wzory umów. Oczywiście licencji wyłączenej też Pan może udzielić, dowolność jest tutaj duża, w zależności od tego co Pan chce osiągnąć na przyszłość.

Powrót