Muzyka w lokalu a firmy typu ZPAV, STOART...

• Autor wątku Autor wątku Appo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Appo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

Od razu chcę zaznaczyć, że jestem tu nowy i, mimo że znalazłem podobny temat, to jednak odpowiedzi tam zawarte nie przekonały mnie.

A chodzi tu o problem ZAiKSu, ZPAVu, STOARTu i SAWPu (o ile dobrze pamiętam tą ostatnią).
Rodzina prowadzi mały bar, w którym puszczane jest normalne radio w i na zewnątrz, w ogródku, lokalu. Muzyka nie leci z żadnych płyt, ale najczęściej ze zwykłej stacji radiowej typu RMF.
Ruch jest, powiedzmy to, zmienny. W okresie letnim najczęściej wszystkie miejsca są pozajmowane (a i to zależy od pogody, bo zdarzają się i dni bez ani jednego klienta), natomiast przez praktycznie całą zimę lokal jest zamknięty (kto by chciał wychodzić w taką mroźną pogodę).

O ile tam już z ZAiKSem nie ma problemu, bo to da się zrozumieć, że trzeba płacić za muzykę, o tyle z innymi organizacjami już jest. Po prostu jak nazbierają się wszystkie opłaty od tych czterech firm, to pochłaniają dość duże zasoby pieniężne (nie mówiąc już o zimie, kiedy lokal na siebie nie zarabia).

I tu pojawia się moje pytanie - czy da się jakoś pozbyć tych dodatkowych firm? Bo 4, wymagające płacenia za tą samą muzykę, to trochę za dużo :mad:

Z góry dziękuję :)

Appo napisał:
... - czy da się jakoś pozbyć tych dodatkowych firm? ...
Pozbyć nie ale możesz próbować korzystać z innych utworów. W wyszukiwarkach można znaleźć wiele informacji o źródłach niezależnych, poszukaj.

Najlepszym rozwiązaniem jest skorzystanie z muzyki z licencją na publiczne odtwarzanie bez ZAiKS, STOART, ZPAV i SAWP. Muzyka bardzo wysokiej jakości,

***Regulamin §10***

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Dzięki za odpowiedzi i porady, zobaczymy co da się zrobić ;-)

Powrót