Na jaki adres powinno być wyslane wezwanie do zapłaty?

• Autor wątku Autor wątku eol12
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

eol12

Przyjaciel forum
Odpowiedzi
18 424
Witam
Bardzo proszę o wyjaśnienie kilku kwestii.
Pan A i Pan B są współwłaścicielami mieszkania. W mieszkaniu tym jest zameldowany i mieszka Pan A. Pan B ma inny meldunek, w tym mieszkaniu nie mieszka. Okazuje się, iż nie jest płacona za to mieszkanie opłata za wieczyste użytkowanie gruntu. Urząd wysłał już przedsądowe wezwanie do zapłaty. Wezwanie to wysłane zostało na adres tego mieszkania i najprawdopodobniej na dwóch współwłaścicieli. Pan A nie reguluje tych należności, Pan B nie wie nic o długu i wysłanym wezwaniu do zapłaty.
Moje pytanie jest takie czy urząd nie powinien również wysłać takiego wezwania na adres zameldowania Pana B? Czy wystarczy że urząd zwrócił się tylko do jednego ze współwłaścicieli? Czy Pan B nie powinien być oficjalnie powiadomiony o tym , iż zostaje skierowana sprawa do sądu? Czy sąd będzie wysyłał wezwanie na sprawę dla pana B również na adres tego mieszkania?

Mam jeszcze jedno pytanie do powyższej sprawy.
W przypadku opłaty za użytkowanie wieczyste okres przedawnienia dochodzenia roszczeń to są 3 lata bo chodzi o coroczną opłatę. Czy w przypadku współwłasności każdy ze współwłaścicieli ma prawo do podniesienia zarzutu przedawnienia? Chodzi mi o sytuację gdy np. jeden ze współwłaścicieli uznaje to roszczenie w ten sposób, iż prosi urząd o rozłożenie tej należności na raty. Czy w takiej sytuacji drugi współwłaściciel - jeżeli ktoś (urząd lub pierwszy współwłaścicieli ) -zwróci się do niego o zapłatę tych należności, może podnieść zarzut przedawnienia?

Jeżeli napisałam wątek w niewłaściwym miejscu to bardzo proszę o przeniesienie do właściwego działu.

Ostatnia edycja:
Powrót