Na warunkowym...

• Autor wątku Autor wątku Wasal
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Wasal

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Po odbytej karze zostałem zwolniony warunkowo (1rok i 3 miesiące).
W czasie przebywania na zwolnieniu warunkowym dopuściłem sie przestępstwa, a mianowicie pod wpływem alkoholu prowadziłem auto z pasażerami nie mając prawa do prowadzenia pojazdu ( brak prawa jazdy). W trakcie jazdy doszło do wypadku bez ofiar śmiertelnych bez kolizji z innym autem (zderzenie z murem).
Po całym zdarzeniu "szybko" opuściłem kraj. Mineły już trzy lata i chciałbym powrócić do ojczyzny lecz nie wiem jakie poniosę konsekwencje przez zaistniałą sytuacje.

bardzo proszę o pomoc!!

Nie wykluczone, że w kraju orzeczono wobec Ciebie areszt tymczasowy i rozesłano list gończy - ale to tylko dywagacje.
Jak jest faktycznie, trzeba by się orientować np. w prokuraturze, która byłaby właściwa do prowadzenia postępowania w sprawie tego "wypadku".
Możesz też poczytać sobie o liście żelaznym, który - teoretycznie rzecz biorąc - mógłby pomóc Ci łatwiej wrócić do kraju, o ile by Ci go wydano.

...postanowilem zadzwonic do prokuratury i dowiedziec sie czegos na moj temat. osoba zajmujaca sie moja sprawa nie chciala udzielic mi zadnej odpowiedzi nazadane przeze mnie pytanie...

...pani z ktora rozmawialem powiedziala ze odpowie na wszystkie pytania tylko wtedy jesli zjawie sie osobiscie w prokuraturze.czy po przekroczeniu progu prokuratury nie zostane zatrzymany? w jaki inny sposob niz osobistym stawiennictwem w prokuraturze moge dowiedziec sie czegos na temat mojej sprawy?

Powrót