nabycie mieszkania

• Autor wątku Autor wątku Leon623709
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Leon623709

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Mam krótkie pytanie, czy jesli głównym najemcą mieszkania kwaterunkowego jest moja macocha, to jak ona wykupi mieszkanie od gminy to wtedy będzie to wspólny majątek macochy i mojego ojca? Czy wtedy ojciec będzie mógł ewentualnie darować mieszkanie swoim dzieciom. Ojciec nie ma dzieci z macochą. Macocha nas nie przysposobiła.

Stanie się majątkiem wspólnym małżonków. Nie będzie mógł darować za życia swojej części, ponieważ wspólność małżeńska jest bezudziałowa. Mógłby dopiero po zniesieniu wspólności i podziale majątku dorobkowego.

w takim razie czy za ich życia, a dokładnie po wykupieniu mieszkania oboje moga przepisać mi to mieszkanie? W jakim czasie? Czy jestem wtedy traktowany jako osoba najbliższa tak aby nie musieli zwracać róznicy w przyznanej im uldzeprzy zakupie od gminy lokalu ? Jakie jest z tego wyjście aby nie ponosić duzych kosztów podatkowych?

1. Mogą;
2. W każdym czasie;
3. Wobec ojca jest Pan osobą najbliższą, wobec macochy też w rozumieniu ustawy o podatku od spadków i darowizn, nie wiem o jaką ulgę chodzi - o zwolnienie z podatków od spadków i darowizn??
4. Jest ulga podatkowa do 110 m2.

Powrót