Nabycie nieruchomości rolnej w drodze działu spadku/zniesienia współwłasności

• Autor wątku Autor wątku TeczowyMis
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

TeczowyMis

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam forumowiczów.

Jestem właścicelelm gospodarstaw rolnego orzymanego w drodze darowizny od Brata Matki w grudniu 2015r., prowadzę je osobiście i zamierzam je powiększyć o okoliczny grunt, przy czym nie spełniam warunków "rolnika indywidualnego" (brak meldunku w miejscu położenia nieruchomości rolnych których jestem właścicielem, a w gminie miejskiej gdzie nieruchomości rolnych nie posiadam) co zmusiło mnie do uzyskania zgody od KOWR do nabycia całości tej nieruchomości. Zgodę tą otrzymałem ale ze względu na współwłasność (4 współwłaścicieli) nieruchomości którą chcę nabyć sytuacja się komplikuje, jeden ze współwłaścicieli nie ma możliwości zdobycia zaświadczenia o uregulowaniu podatku od spadków i darowizn, (niezbędnego przy spisywaniu umowy sprzedaży u notariusza) przebywał on za granicą i nie posiada polskiego meldunku, nabył on udział w gruncie w drodze dziedziczenia po Matce, przy czym nie zgłosił do Fiskusa spadku w ciągu 6 miesięcy i stracił możliwość skorzystania ze zwolnienia. Podatek w przyadku tego Pana wynosiłby ok. 10tyś zł.

Współwłaściciele:

- Osoba A, udział: 1/3, nabycie w drodze dziedziczenia w lipcu 2021r. (to ta osoba z nieuregulowanym podatkiem)
- Osoba B, udział: 1/3, nabycie w drodze dziedziczenia w 1994r., nie ma zaświadczenia z US
- Osoba C, udział: 1/6, nabycie w drodze dziedziczenia ponad 5 lat temu, ma zaświadczenie z US
- Osoba D, udział: 1/6, nabycie w drodze dziedziczenia ponad 5 lat temu, ma zaświadczenie z US

Ze względu na taką a nie inną sytuację wpadłem na pomysł aby zorganizować to w jeden ze niżej wymienionych sposobów:

1. Nabycie udziałów od osób B,C,D. Spisanie umowy przedwstępnej z osobą A z notarialnie poświadczonymi podpisami, datą spisania umowy przyrzeczonej, ceną sprzedaży, itd. i przeczekanie 3 lat od dnia nabycia spadku, (podstawa:https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/13F5E263EF ) ewentualnie 5 lat od końca roku w którym nastąpiło nabycie.

2. Kupno od osoby C np. 1/30 sumarycznego udziału w nieruchomości rolnej i założenie sprawy o zgodny dział spadku (przez osobę C) lub zgodne zniesienie współwłasności (przeze mnie).

3. Założenie sprawy przez którąś ze stron o zgodny dział spadku przez podział cywilny ze wskazaniem nabywcy nieruchomości będący osobą trzecią (o ile istnieje możliwość wskazania nabywcy).

Celem tych działań jest nabycie całości nieruchomości rolnej i ominięcie przedstawiania zaświadczenia. Zakładam, że sąd nie będzie się ubiegał o takie zaświadczenie (proszę o wyprowadzenie z błędu jeśli się mylę). Moje pytania są takie:

1. Odnosząc się do pierwszego sposobu, czy:

- Czy 3 lata wystarczy aby zobowiązanie podatkowe w tym przypadku się przedawniło? Grunt ten chcę sfinansować środkami z UE-PROW i mam na to
3 lata od dnia wypłaty pierwszej raty, tj. do Lipca 2026r. i na pewno się nie wyrobię z 5 latami od końca roku w którym nabyto.

- Czy mogę po nabyciu od osób B,C,D założyć sprawę o zniesienie współwłasności (wniosek "niezgodny"), uzasadnić go, że ze względu na przepisy nie mogę bezpiecznie uprawiać działki, że nie mam dobrego kontaktu ze względu na odległość, że nie mogę z drugą stroną ustalić ewentualnego wykupu, że ogranicza mi to możliwości ubiegania się o środki z Unii i dlatego chcę znieść współwłasność za spłatą? Za mną przemawia fakt, że miałbym większościowy udział i uprawiał bym grunt, a drugi współwłaściciel nie stawiałby oporów. Tylko jak to wszystko "udowodnić" przed sądem? Robić nagrania jak orzę tą ziemię czy jak?

- Czy sąd nie odmówi działu spadku/zniesienia współwłasności w takiej drodze, jako jakiejś formy wymijania przepisów?

2. Odnosząc się do drugiego sposobu, czy:

- Czy któremuś z współwłaścicieli przysługuje pierwokup na podstawie art. 166 KC? Osoba C pobiera dopłaty bezpośrednie z ARiMR do ww. gruntu, grunt nie jest użytkowany faktycznie przez żadną ze stron, ale za przyzwoleniem osoby C ja go uprawiam. Pytam o to bo nie wiem jak wygląda procedura pierwokupu w takiej sytuacji, nie wiem kto co robi aby sprawdzić czy któryś ze współwłaścicieli nie jest zainteresowany pierwokupem, a uzyskanie jakiegoś oświadczenia od każdej ze stron było by dosyć ciężkie bo każdy mieszka daleko od siebie (to też się tyczy pośrednio sposobu pierwszego). Nie wiem też jaką formę musiało by mieć takie oświadzenie, czy wystarczy zwykłe czy też musi być notarialnie poświadczone? Podkreślę, że jedna z osób nie ma w Polsce meldunku i żadna z nich nie jest "rolnikiem indywidualnym" zgodnie z UKUR.

- Czy sąd nie odmówi działu spadku/zniesienia współwłasności w takiej drodze, jako jakiejś formy wymijania przepisów?

2. Odnosząc się do trzeciego sposobu, czy:

- Czy jest wogóle taka możliwość prawna?

Proszę o pomoc i poradę jak ten problem rozwiązać. Pozdrawiam (PS: Działka nie ma księgi wieczystej, a co do możliwości spotkania się w jednym miejscu mnie i czterech właścicieli to cienko ale jest to możliwe. Proszę o poradę jak załatwić tą sprawę)

Ostatnia edycja:
Chcecie wspólnie i w porozumieniu uszczuplić dochody skarbu państwa i jeszcze chwalisz się tym na ogólnie dostępnym forum? To wykroczenie albo i przestępstwo skarbowe.
przeczekanie 3 lat od dnia nabycia spadku, (podstawa: ) ewentualnie 5 lat od końca roku w którym nastąpiło nabycie.
Nie uwzględniłeś zapisu art.6 ust. 4 zdanie drugie, ustawy o podatku od spadków i darowizn (odnowienie obowiązku podatkowego). Czytaj: interpretacja KIS z 3.07.2020 nr 0111-KDIB2-3.4015.62.2020.2.BB.
Istnieje też możliwość, ze wierzyciel przed upływem okresu wymaganego do przedawnienia, zabezpieczy się i wpisze na hipotekę nieruchomości.

@Reset321 A kto tak nie myśli, aby uszczuplić jaśniepański-wielkopański skarb państwa? Każdy chce mieć więcej w kieszeni... :) Ale sądząc po tonie twojej wypowiedzi to myślę w dobrym kierunku. Jakieś inne propozycje drodzy forumowicze?

(PS: Jak zmieniam formę opodatkowania na korzystniejszą, albo zmieniam formę prawną przedsiębiorstwa aby uniknąć podatku zdrowotnego na JDG, czy dokonuję jakiegokolwiek innego zabiegu prawnego zgodnego z prawem w celu osiągnięcia większych korzyści ekonomicznych z własnej pracy to jestem złodziejem? A tak w ogóle to żeby się wpisać na hipotekę to na początek trzeba się mieć do czego wpisać - DZIAŁKA NIE MA KSIĘGI WIECZYSTEJ, to też jest nielegalne a sam KOWR dla swoich nieruchomości z Zasobu Własności Rolnej (Boskiego) Skarbu Państwa nie zakłada ksiąg wieczystych. Kolego)

Ostatnia edycja:
żeby się wpisać na hipotekę to na początek trzeba się mieć do czego wpisać - DZIAŁKA NIE MA KSIĘGI WIECZYSTEJ
Art. 126 ustawy o kw i hipotece.

Powrót