Nabycie prawa własności od podmiotu niebędącego w moemncie sprzedaży właścicielem

• Autor wątku Autor wątku blakop
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

blakop

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.

Sprawa wygląda tak. Firma X kupiła w marcu tego roku pojazd od jednego z kontrahentów (firma Y). Firma Y przez cały czas użytkowania tego pojazdu leasingowała go w jednej z dużych firm leasingowych i pojazd był na tą firmę zarejestrowany. Wystawiając fakturę sprzedaży, firma Y zapewniła firmę X, że wykupiła już pojazd z firmy leasingowej, nie przedstawiła na to jednak faktury dokumentującej ten fakt, tłumacząc to formalnościami organizacyjnymi pomiędzy firmą a leasingodawcą. Biorąc jednak pod uwagę dobrą współpracę między firmami X i Y i przyrzeczenie dostarczenia faktury pomiędzy leasingodawcą, a firmą Y, firma X nabyła pojazd. Jak się okazało, w praktyce do przekazania faktury nabycia pojazdu przez firmę Y od firmy leasingowej z różnych przyczyn nie doszło. Z upływem czasu żądania firmy X przybrały charakter formalny i dopiero wtedy firma Y przekazał swoją fakturę dokumentującą zakup pojazdu z firmy leasingowej. Nastąpiło to w czerwcu tego roku. Sprawę można by uznać za zakończoną, gdyby nie fakt, że okazało się, iż na dostarczonej fakturze firma leasingowa wskazała jako datę sprzedaży pojazdu maj, a nie marzec jak deklarowała firma Y. Ustalono, że do sprzedaży faktycznie doszło w maju, a nie w marcu, a więc w momencie wystawiania faktury dla firmy X, firma Y nie dysponowała jeszcze prawem własności do przedmiotowego pojazdu.
W obecnym kształcie dokumenty z uwagi na daty w nich zawarte zostały odrzucone przez Wydział Komunikacji, co uniemożliwia rejestrację pojazdu. Jak naprawić obecny stan rzeczy? Czy firma X może wystawić notę korygującą zmieniającą datę sprzedaży na datę faktycznego przekazania faktury (maj) - aby zachować ciągłość logiczną dokumentów (daty)?

Nie można fakturą korygującą zmieniać daty wystawienia faktury oryginalnej.
Najprościej: wystawić fakturę korygującą korygując kwotę faktury marcowej na zero. Wystawić nową fakturę sprzedaży z datą dzisiejszą.

Nie miałem tyle na myśli faktury korygującej, co NOTĘ KORYGUJĄCĄ. Czy istnieje jakiś zapis zabraniający poprawienia tego w ten sposób? Szczerze mówiąc rozwiązanie to podpowiada WK.

Poczytałem więcej. Zasadniczo masz rację - ja się myliłem. Ja bym to jednak załatwiał poprzez fakturę korygującą. Z 3 powodów:
1. Faktura korygująca jest uważana za dokument wyższej wagi niż nota
2. W obu przypadkach i tak niezbędna jest współpraca ze strony firmy sprzedającej ( notę musi zaakceptować i odesłać kopię )
3. Unikniesz dyskusji z kobietą w wydziale komunikacji na temat noty - będzie miała przed oczami fakturę i zero możliwości dyskusji

Powrót