Nabycie prawa własności po ślubie

• Autor wątku Autor wątku tzhkc
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tzhkc

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Dzień Dobry,

W księdze wieczystej jestem właścicielem domu i działki w 1/3 (po zmarłej mamie) natomiast ojciec 2/3 (po zmarłej żonie).
Jak się sprawy mają w momencie gdy ojciec ponownie ożeni się? Po ślubie nowa małżonka nabywa prawa do własności? Czy dopiero po jego śmierci nabywa prawa do własności w/w domu i działki? Jeśli tak to w jakiej części?

Małżonka nabędzie prawo do własności dopiero po śmierci ojca .Jesli nie masz rodzenstwa to będziesz dziedziczył z nową małżonką ojca po połowie udziału ojca czyli po 1\3 Wtedy będziesz włwąscicielem 2\3 nieruchomości a żona 1\3.Jesli jednak żona ojca umrze przed ojcem ty dziedziczysz wszystko po ojcu.

Dziękuję za szybką i rzeczową odpowiedź.

Pytanie. Czy są dostępne jakieś mechanizmy prawne zabezpieczające (oprócz intercyzy przedmałżeńskiej pomiędzy ojcem a jego narzeczoną) mnie przed "dzieleniem się" z nową żoną ojca i to przed zawarciem ich aktu małżeństwa?

Pytanie kolejne. Po śmierci ojca jego nowa żona odziedziczy po ojcu 1/3 to kto nabywa prawo do dziedziczenia po jej śmierci? Nowa żona ma dzieci z poprzedniego małżeństwa czy one nabywają jakieś prawa?

Nowa żona ma dzieci z poprzedniego małżeństwa czy one nabywają jakieś prawa?
Tak. Jeśli w chwili jej śmierci nie będzie żył jej mąż, wówczas dzieci odziedziczą cały jej majątek.

Ojciec może darować swój udział w nieruchomości swojej żonie lub komuś innemu ,może rozszerzyc współnosc majatkową na żonę lub sprzedac swoje udziały.Dla ciebie najlepszym rozwiązaniem byłoby aby ojciec darował tobie swoje udziały jeszcze przed swoim ślubem lub zapisał ci je testamentem.Nie masz żadnej gwarancji ,że udziały twego ojca w przyszłości spadną na ciebie.

Rovan napisał:
Tak. Jeśli w chwili jej śmierci nie będzie żył jej mąż, wówczas dzieci odziedziczą cały jej majątek.
Czyli kluczowy jest dla mnie czas na działanie przed zawarciem ich związku małżeńskiego.

ABY napisał:
Ojciec może darować swój udział w nieruchomości swojej żonie lub komuś innemu ,może rozszerzyc współnosc majatkową na żonę lub sprzedac swoje udziały.Dla ciebie najlepszym rozwiązaniem byłoby aby ojciec darował tobie swoje udziały jeszcze przed swoim ślubem lub zapisał ci je testamentem.Nie masz żadnej gwarancji ,że udziały twego ojca w przyszłości spadną na ciebie.

Pierwsze rozwiązanie to przekazanie 2/3 przez ojca swojej części w formie darowizny dla mnie z zapisem służebności w III dziale KW ?
Wtedy po zawarciu związku małżeńskiego nowa żona nie będzie miała żadnych praw do nieruchomości za życia i po ojca śmierci? Czy będzie miała prawo do roszczenia o zachowek ?

Drugie rozwiązanie to zrzeczenie się dziedziczenia. Kiedy wykonać ten ruch? Przed czy po ślubie ? W przypadku zrzeczenia dziedziczenia przyszła żona straci jakiekolwiek nabycie praw do nieruchomości?

Które z powyższych jest dla mnie bardziej korzystne?

Po ślubie zona ojca może się zrzec dziedziczenie po ojcu wtedy nie dziedziczą również jej dzieci..Jeśli ojciec przekaze ci za życia swój udział umową dożywocia to po jego śmierci żona nie bedzie miała prawa do zachowku.Jezeli przekaże ci zwykłą umową darowizny z ustanowieniem służebności to bedzie miała prawo do zachowku.Przekazanie umową dożywocia wiąże się z koniecznościa zapłacenia przez ciebie podatku w wysokości 2 procent od wartości darowanego ci udziału przez ojca

tzhkc napisał:
Czy będzie miała prawo do roszczenia o zachowek ?
Jeżeli darowizna dla Ciebie zostałaby dokonana przed zawarciem małżeństwa przez Twojego ojca to wtedy po jego śmierci darowizna ta nie będzie doliczana do spadku w celu obliczenia zachowku należnego żonie. (Art. 994 § 3 kc).

Powrót