nabycie spadku a dziecko po zmarłej siostrze

• Autor wątku Autor wątku mowgli
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mowgli

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam, w grudniu tragicznie zmarła moja mama ,ojciec kilka lat wcześniej.Pozostawili po sobie mieszkanie własnościowe w bloku zarządzanym przez Wspólnotę mieszkaniową.Wcześniej nikt nie przeprowadzał postępowania spadkowego (nabycie, dział spadku).Chcę złożyć wniosek o nabycie spadku.Uczestnikami mają być - włącznie ze mną ,moja siostra i siostrzeniec -po zmarłej wcześniej drugiej siostrze.I tu mam pytanie - zmarła siostra poza podanym wyżej siostrzeńcem urodziła też dziewczynkę ,ale miała jej się zrzec już w szpitalu (kurator proponował mi kilka lat temu adopcję ,ale odmówiłem)- czy to dziecko tez należy zaliczyć do uczestników postępowania spadkowego ? Nie posiadam żadnych danych nt tego dziecka, nie mam też danych kuratora .Z góry dziękuję za info.

To zależy jakie dokładnie są losy tego dziecka. A wszczególności czy ktoś je adoptował i w jaki sposób.

Trochę za mało danych, żeby dokładnie odpowiedzieć.

Co do zasady, jeżeli siostra "zrzekła się praw w szpitalu", to najczęściej chodzi tu o zgodę blankietową na adopcję przez nieznaną jeszcze osobę. Taka adopcja jest tzw. adopcją pełną, a więc siostrzenica nie dziedziczyłaby po matce.

Jednakże ze względu na fakt, iż nie ma pan pewności co do ww. faktów z oportunizmu po prostu opisałabym to we wniosku o stwierdzenie nabycia spadku, bo sąd ma możliwość wnioskowania o udostępnienie mu starego aktu urodzenia siostrzenicy (bo przy takiej adopcji sporządzany jest nowy akt).

tak w ogóle to będą 2 postępowania - jedno po ojcu i 2 po matce - może to oczywiście być zawarte w jednym pismie o ile właściwy w sprawie będzie ten sam sąd. Oczywiście opłata sądowa też bedzie podówjna

[cytat="Nauzicaa"]Trochę za mało danych, żeby dokładnie odpowiedzieć.

Co do zasady, jeżeli siostra "zrzekła się praw w szpitalu", to najczęściej chodzi tu o zgodę blankietową na adopcję przez nieznaną jeszcze osobę. Taka adopcja jest tzw. adopcją pełną, a więc siostrzenica nie dziedziczyłaby po matce.

Jednakże ze względu na fakt, iż nie ma pan pewności co do ww. faktów z oportunizmu po prostu opisałabym to we wniosku o stwierdzenie nabycia spadku, bo sąd ma możliwość wnioskowania o udostępnienie mu starego aktu urodzenia siostrzenicy (bo przy takiej adopcji sporządzany jest nowy akt).[/cytat]

Tak jak napisałem wcześniej - poza jednym pismem kuratora w sprawie ewentualnej adopcji nie wiem nic - nawet z jakiej części Warszawy i z jakiego Sądu wpłynęło pismo -ja mieszkam Polska Zachodnia _chyba przewrócę do góry wszystkie papiery u mamy i poszukam -może coś znajdę bardziej konkretnego.Zależy mi na tym by to do końca wyjaśnić,bo nie chcę np. po jakimś czasie być ciągany po Sądach

[cytat="damastes"]tak w ogóle to będą 2 postępowania - jedno po ojcu i 2 po matce - może to oczywiście być zawarte w jednym pismie o ile właściwy w sprawie będzie ten sam sąd. Oczywiście opłata sądowa też bedzie podówjna[/cytat]

Sąd będzie ten sam, o opłacie x2 napisano już na wzorze wniosku. CZy może to wszystko odbyć się na jednej rozprawie - czy też osobno, bo wniosek będę pisał jako o 2-rodzicach-spadkodawcach ?

najpierw jedno potem drugie. Przecież po ojcu będzie dziedziczył kto inny (żyła jeszcze matka), Są to dwie odrębne sprawy.

[cytat="damastes"]najpierw jedno potem drugie. Przecież po ojcu będzie dziedziczył kto inny (żyła jeszcze matka), Są to dwie odrębne sprawy.[/cytat]

Czy w takim wypadku -pisząc jeden wniosek o nabycie spadku i dołaczając odpisy bedę to musiał podwoić załączniki ? -> jeden wniosek na 2-spadkodawców to dwie rozprawy z tym samym wnioskiem i tymi samymi załącznikami ?

Nie. Do sądu składa pan 1 oryginalny wniosek dotyczący dwóch osób z jednym oryginalnym kompletem załączników i tyle kser wniosku z załącznikami, ilu jest uczestników. Będzie tylko jedna rozprawa dla obu spraw.

[cytat="Nauzicaa"]Nie. Do sądu składa pan 1 oryginalny wniosek dotyczący dwóch osób z jednym oryginalnym kompletem załączników i tyle kser wniosku z załącznikami, ilu jest uczestników. Będzie tylko jedna rozprawa dla obu spraw.[/cytat]

Jeszcze tylko (mam nadzieję ) ostatnie pytanie : te wymienione załączniki do kser wniosków uczestników (x3) to mogą być potwierdzone przez notariusza ksera wszystkich aktów z orygianalnego kompletu ?-czy też muszę zdobywać odpisy z poszczególnych USC ?

Nie. 1 oryginał dla sądu i zwyczajne (przez nikogo nie potwierdzane) ksera wniosku i załączników dla uczestników.

[cytat="Nauzicaa"]Nie. 1 oryginał dla sądu i zwyczajne (przez nikogo nie potwierdzane) ksera wniosku i załączników dla uczestników.[/cytat]

OK, dziekuje bardzo za pomoc :D !

Powrót