Nabycie spadku, bank.

• Autor wątku Autor wątku tomek1972cn
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tomek1972cn

Użytkownik
Odpowiedzi
47
Dzień dobry.
Jestem zięciem leżącej teściowej wymagającej stałej opieki. Głównie opiekuje się nią moja żona i za bardzo nie ma czasu na inne sprawy ( żona jeszcze pracuje).
Teściowa otrzymała 50% spadku po zmarłej siostrze. Majątek umiemy wstępnie oszacować poza kontem bankowym.
A jest to też informacja potrzebna do US celem złożenia zeznania podatkowego.
Czy ja jako zięć mogę uzyskać informacje bankowe po odziedziczonym spadku teściowej?
Jeżeli tak to czy wystarczy pełnomocnictwo podpisane przez teściową i prawomocny wyrok sądu?
Pytam bo bank "drugiej połowie" spadku udzielił "niby" informacji, że wszystkie informacje udzielą tylko i wyłącznie jeżeli wszystkie uprawnione osoby wstawią się jednocześnie do siedziby banku. Niestety jest to niewykonalne. Większość pozostałych spadkobierców (drugie 50%) jest rozrzuconymi po świecie.
Nadmienię, że druga połowa spadkobierców to 15 osób i praktycznie nie ma z kilkoma osobami możliwości kontaktu. Co prawda mają nadal zameldowanie w Polsce, jest nr tel, ale po rozmowie tel. nie są zainteresowani sprawą.
Dziękuję za wszystkie wskazówki.
Pozdrawiam.

tomek1972cn napisał:
A jest to też informacja potrzebna do US celem złożenia zeznania podatkowego.
Celem złożenia zgłoszenia (SD-Z2).

tomek1972cn napisał:
Jeżeli tak to czy wystarczy pełnomocnictwo podpisane przez teściową i prawomocny wyrok sądu?
Tak, ale podpis teściowej powinien być poświadczony przez notariusza.

tomek1972cn napisał:
Pytam bo bank "drugiej połowie" spadku udzielił "niby" informacji, że wszystkie informacje udzielą tylko i wyłącznie jeżeli wszystkie uprawnione osoby stawią się jednocześnie do siedziby banku.
Informacji o stanie zgromadzonych środków pieniężnych bank musi udzielić każdemu spadkobiercy. Można bank postraszyć że jeżeli nie udzielą informacji to będą odpowiadali za szkodę spowodowaną niemożnością zgłoszenia przez spadkobiercę do urzędu skarbowego nabycia środków pieniężnych w celu skorzystania przez spadkobiercę z ustawowego zwolnienia z podatku od spadków i darowizn.

Natomiast wypłaty tych środków bank dokona dopiero po zawarciu przez wszystkich spadkobierców umowy o częściowy dział spadku obejmujący te środki albo po przedstawieniu postanowienia sądu o dziale spadku.

Dziękuję za odpowiedz.
Wszyscy notariusze obdzwonieni i pech.
Każdy chętnie sporządzi takie pełnomocnictwo, ale żaden nie przyjedzie do domu leżącej teściowej w dobie pandemii.

Powrót