Nabycie spadku, postanowienie o stwierdzenie nabycia spadku

• Autor wątku Autor wątku locina
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

locina

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
W 2021 roku zgodziłam się z wnioskiem o stwierdzenie nabycia spadku po moich pradziadkach.
Moja mama nie żyje i mój dziadek, syn moich pradziadków również nie żyje. Teraz otrzymałam pismo, że muszę na sprawę sądową (na tę sprawę o dział spadku po pradziadkach) przedłożyć postanowienie o stwierdzeniu nabycia spadku po mamie i dziadku. Kiedy moja mama umarła nie byłam pełnoletnia, wszystkie dokumenty załatwiał mój ojciec, z którym teraz nie mam kontaktu. Kiedy mój dziadek umarł w 2013 roku również byłam niepełnoletnia, o jego śmierci dowiedziałam się dopiero kilka lat później. Co powinnam zrobić, żeby uzyskać te postanowienia?
Dziękuję za odpowiedzi.

locina napisał:
W 2021 roku zgodziłam się z wnioskiem o stwierdzenie nabycia spadku po moich pradziadkach.
Moja mama nie żyje i mój dziadek, syn moich pradziadków również nie żyje. Teraz otrzymałam pismo, że muszę na sprawę sądową (na tę sprawę o dział spadku po pradziadkach) przedłożyć postanowienie o stwierdzeniu nabycia spadku po mamie i dziadku. Kiedy moja mama umarła nie byłam pełnoletnia, wszystkie dokumenty załatwiał mój ojciec, z którym teraz nie mam kontaktu. Kiedy mój dziadek umarł w 2013 roku również byłam niepełnoletnia, o jego śmierci dowiedziałam się dopiero kilka lat później. Po odnowieniu kontaktów z babcią. Co powinnam zrobić, żeby uzyskać te postanowienia?
Dziękuję za odpowiedzi.

Dodam, że jedyną osobą która nabyła spadek po moim dziadku był jego syn. Przyjął spadek z dobrodziejstwem inwentarza. Widziałam akt notarialny. Podał tam informację, że nie zna mojego adresu zamieszkania.

Powrót