Nabycie spadku

• Autor wątku Autor wątku aganova83
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aganova83

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam! Moi dziadkowie nie żyją. Od śmierci ostatniego minęło ponad 6 m-cy, oboje pozostawili testamenty (spisane u notariusza) w których obydwoje powołują mnie do całości spadku (chodzi o mieszkanie). Dodam,że przed śmiercią dziadkowie poinformowali o tym wszystkie swoje trzy córki oraz wszystkie wnuczęta i wszyscy to zaakceptowali i się z tym zgodzili. Niedawno złożyłam wniosek o stwierdzenie nabycia spadku. Na sprawie jako uczestnicy mają się stawić: moja mama, jej dwie siostry oraz ja jako wnioskodawca. Problem jest następujący moja mama i jedna z jej sióstr nie wyrażąją żadnych sprzeciwów ani roszczeń do spadku i zgadzają się bym otrzymała spadek. Ale druga siostra mojej mamy chce postawić warunek że wyraża zgode aby mieszkanie przeszło na moją własność pod warunkiem że go nie sprzedam-w przeciwnym razie chce otrzymać swoją część mieszkania wyrażoną w gotówce. Moje pytania są następujące: czy ciocia ma do tego prawo, czy Sąd może przyjąć taki warunek i go uprawomocnić? Proszę o odpowiedzi.

Jeżeli oba testamenty nie zostaną podważone wówczas sąd przyzna Tobie całość spadku. Ciotka może postawić warunek o którym piszesz ale sąd go nie uwzględni. Po uprawomocnieniu sie orzeczenia sadu będziesz 100% włascicielem mieszkania i możesz z nim zrobić co chcesz. Natomiast Ciocia może mieć roszczenie o zachowek - w jej przypadku byłoby to 1/6 wartości mieszkania. Z tym że roszczenie o zachowek przedawnia się z upływem lat trzech od ogłoszenia testamentu.
Natomiast Tobie może nie opłacać się sprzedaż nabytej nieruchomości przed upływem 5 lat z powodów podatkowych.

Ostatnia edycja:
Powrót