nabywanie i przenoszenie praw autorskich w działaności gospodarczej

• Autor wątku Autor wątku ratimed
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

ratimed

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam.
Prowadzę działalość gospodarczą w której dodatkowym kodem PKD jest działaność artystyczna i literacka 90.03Z.
Tworze ja i tworzy też moja mama.
Mama nie ma działalności gospodarczej, i mieć nie będzie bo nie ma opcji by zarobiła na ZUS-y.
Jednakże czasem dochodzi do sytuacji, w której ktoś zainteresowany jest kupnem obrazu namalowanego przez moją mamę.
Pytanie brzmi.
Jak zrobić by legalnie sprzedać mamy obraz na moją firmę ?
Czy wiąże się to z przeniesieniem praw autorskich najpierw na mnie a następnie na kupującego ?
Czy konieczne są do przenoszenia praw autorskich jakieś umowy ?
I czy wówczas moje PKD będzie odpowiednie, czy powinnam dopisać jakieś pkd dotyczące sprzedaży detalicznej lub jakiekolwiek inne ?
Czy mama za darmo może przenieśc prawa autorskie na mnie ?
Czy może wgl mó tok myślenia jest beznadziejny i zabieram się za to ze złej strony :)
Bardzo proszę o odpowiedź :)

Zacznijmy od tego, że sprzedaż obrazu (egzemplarza utworu) nie wymaga jakiegokolwiek przenoszenia praw autorskich majątkowych. W drugą stronę, nabycie egzemplarza nie wiąże się z nabyciem praw autorskich.

No dobrze to odpowiedź na jedno z pytań już mam. Ale co zrobić by sprzedać to legalnie na moją firmę ?

To to znaczy co? Obraz? Po prostu sprzedać wystawiając rachunek, nie jest do tego niezbędna działalność gospodarcza.

Powrót