Nachzahlung z Stadwerke a JC

• Autor wątku Autor wątku Omnimus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

Omnimus

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,

Gdy meldowałem i wprowadzałem się do mieszkania, Stadwerke obliczyło mi miesięczną opłatę za prąd i gaz w wysokości 95 EUR (55 Prąd i 40 gaz - jako opłatę na 1 osobę samotną). Na podstawie tych obliczeń Job Center dopłacał mi do ogrzewania odpowiednią kwotę miesięcznie. Po roku gdy przyszło rozliczenie, okazało się iż to było za dużo (był zwrot), i od nowego roku policzono mi iż mam płacić o połowę mniej - 53 EUR (prąd i gaz łącznie). Problem w tym iż meldunek w tym mieszkaniu w pierwszym roku miałem od Kwietnia, zatem ominął mnie cały zimowy sezon grzewczy (ogrzewanie jest na gaz) - stąd ów zwrot. Wczoraj dostałem rozliczenie za ostatni (pełny) rok, i wyszło mi... aż 350 EUR dopłaty
za prąd i gaz. Oczywiście nie jestem w stanie tego zapłacić sam, czy mogę w związku z tym liczyć na jakieś wsparcie z Job Center? Słyszałem iż w Stadwerke również mogę liczyć na rozłożenie nadpłaty na raty? Co powinienem zrobić w takiej sytuacji? Dodam iż ciepła wodę również mam "na prąd" (ogrzewacz przepływowy elektryczny) jeśli ma to jakieś znaczenie.

Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
Powrót