Nadanie klauzuli wykonalności - sprzeciw po 8 latach z powodu błednego adresu

• Autor wątku Autor wątku brawkaa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

brawkaa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Komornik zajął mi konto i wysłał w końcu dokument na prawidłowy adres. Czy mogę teraz złożyć sprzeciw do nadania klauzuli wykonalności która miała miejsce w 2017 roku a dług ( nakaz jest z 2004 r). Firma windykacyjna poprzez cesję dostała nakaz ale od 2016 r nigdy nie otrzymałam dokumentów z sądu. Są one w sądzie, była prowadzona egzekucja ale też nie miałam dokumentów. Dopiero teraz po latach jakoś znaleźli prawidłowy adres. Pytanie czy mogę wnieść skuteczny sprzeciw do nadania klauzuli wykonalności. Czy jeżeli sąd uchyli klauzulę to czy ten nakaz starci po takim okresie czasu moc ( brak możliwości egzekwowania)

brawkaa napisał:
Czy mogę teraz złożyć sprzeciw do nadania klauzuli wykonalności
raczej sprzeciw od nakazu zapłaty,
brawkaa napisał:
a dług ( nakaz jest z 2004 r)
a czy w tym 2004 roku nie odbierano tego nakazu zapłaty i pozwu wraz z załącznikami?
brawkaa napisał:
była prowadzona egzekucja
jak była wcześniej egzekucja to był czas na złożenie sprzeciwu,
brawkaa napisał:
Pytanie czy mogę wnieść skuteczny sprzeciw do nadania klauzuli wykonalności. Czy jeżeli sąd uchyli klauzulę to czy ten nakaz starci po takim okresie czasu moc ( brak możliwości egzekwowania)
wnieś sprzeciw od nakazu zapłaty możesz, ale czy zostanie on skutecznie złożony , to pytanie do sądu, a czy jesteś wstanie udowodnić przed sądem, że podczas próby doręczenia przesyłki sądowej adres dla pozwanego był nieprawidłowy, czy masz jakiekolwiek dokumenty potwierdzające, że adres był nieaktualny w tym 2004 roku?

brawkaa napisał:
Komornik zajął mi konto...

Śmieszna sprawa...
Miałem prawie dokładnie taki sam przypadek, z tym że u mnie komornik zajął zwrot podatku...

Skończyło się pozytywnie i wymagało radcy prawnego, który:
1. Złożył pismo o przywrócenie terminu ze względu na błędny adres i poparł to dowodami w postaci e-maili o dostawie pizzy, dostawie kurierskiej na adres X...
<złożenie pisma, zatrzymało egzekucję>
2. Razem z przywróceniem terminu został złożony sprzeciw ze względu na [w tym wypadku przedawnienie]

Całość trwała od złożenia pisma do wyroku ~8msc.

Przed złożeniem pisma komornik ściągnął część, naliczył koszty i przelał nienależną zaległość

Teraz jestem na etapie oczekiwania na zwrot od, ew. złożenia pozwu o zwrot nienależnych świadczeń.
ponad ~12msc

Pozdrawiam
Bartek

Teraz

Powrót