No napisałam, że złożyłam wniosek o nadanie klauzuli wykonalności wyrokowi z przejściem uprawnień. Do Sądu Okręgowego. Do wniosku dołączyłam opłatę sądową w wysokości 50 zł i odpis prawomocnego postanowienia o stwierdzeniu nabycia spadku - oryginał.
Wyrok jest przeciwko osobie, nie wiem jak mam napisać kto jest powodem a kto pozwanym? Obie to osoby fizyczne, jeśli o to chodzi.
Odziedziczyłam między innymi zadrukowany kawałek papieru na którym jest napisane, że osoba-dłużnik-zmarły jest winien mojemu spadkodawcy pewną kwotę pieniędzy. Chcę między innymi dokonać zmiany wpisu na hipotece księgi wieczystej, ponieważ nieruchomość "odziedziczyła" Gmina (wszyscy spadkobiercy po zmarłym dłużniku odrzucili spadek) i komornik porządkuje temat i uaktualnia listę wierzycieli, na której widnieje mój spadkodawca, a powinnam ja.
Wg mojego rozumowania sąd odrzucił mój wniosek, ponieważ w momencie jego złożenia dłużnik już nie żył. Nie wiedziałam o tym, że ta osoba zmarła, bo jej nie znam, widziałam może ze 3 razy w życiu i to ze 25 lat temu.
Pytam, co dalej powinnam zrobić, żeby uzyskać klauzulę?