Nadanie klauzuli wykonalności

• Autor wątku Autor wątku 212121gość
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
2

212121gość

Użytkownik
Odpowiedzi
390
Złożyłam wniosek, jako następca prawny (dziedziczenie testamentowe, jeśli to ma znaczenie) o nadanie na moją rzecz klauzuli wykonalności wyrokowi przeciwko osobie, która jak się okazało zmarła, jednak PRZED złożeniem mojego wniosku. Sąd odrzucił mój wniosek ze względu na art. 199, par. 1, pkt 3.

Co dalej powinnam zrobić, by uzyskać klauzulę??

Opisz dokładnie co i kiedy złożyłaś, kto jest powodem, kto pozwanym, kiedy zapadło orzeczenie, na które chcesz klauzulę, co załączyłaś do Twojego wniosku?

No napisałam, że złożyłam wniosek o nadanie klauzuli wykonalności wyrokowi z przejściem uprawnień. Do Sądu Okręgowego. Do wniosku dołączyłam opłatę sądową w wysokości 50 zł i odpis prawomocnego postanowienia o stwierdzeniu nabycia spadku - oryginał.

Wyrok jest przeciwko osobie, nie wiem jak mam napisać kto jest powodem a kto pozwanym? Obie to osoby fizyczne, jeśli o to chodzi.

Odziedziczyłam między innymi zadrukowany kawałek papieru na którym jest napisane, że osoba-dłużnik-zmarły jest winien mojemu spadkodawcy pewną kwotę pieniędzy. Chcę między innymi dokonać zmiany wpisu na hipotece księgi wieczystej, ponieważ nieruchomość "odziedziczyła" Gmina (wszyscy spadkobiercy po zmarłym dłużniku odrzucili spadek) i komornik porządkuje temat i uaktualnia listę wierzycieli, na której widnieje mój spadkodawca, a powinnam ja.

Wg mojego rozumowania sąd odrzucił mój wniosek, ponieważ w momencie jego złożenia dłużnik już nie żył. Nie wiedziałam o tym, że ta osoba zmarła, bo jej nie znam, widziałam może ze 3 razy w życiu i to ze 25 lat temu.

Pytam, co dalej powinnam zrobić, żeby uzyskać klauzulę?

Czyli zmarł zarówno wierzyciel (powód), jak i dłużnik (pozwany). Ty wykazałaś przed sądem, że dziedziczysz po powodzie, ale nie wykazałaś, kto dziedziczy po dłużniku. Musisz uzyskać postanowienie o stwierdzeniu nabycia spadku po dłużniku przez gminę i wówczas wystąpić do sądu o nadanie klauzuli na Ciebie przeciwko gminie.

Ale komornik, który weryfikuje listę wierzycieli działa na zlecenie Gminy, czyli tego, kto odziedziczył po dłużniku. Komornik działa niejako na zlecenie "dłużnika".

A czaję chyba. Sąd okręgowy nie wie, że kto dziedziczy po dłużniku.

Tylko dlaczego powołują się na art. 199, par. 1, pkt 3??

W jaki sposób mam uzyskać postanowienie o stwierdzeniu nabycia spadku po dłużniku przez Gminę? Po prostu wystąpić do sądu spadku z pismem?

Musisz wystąpić do sądu spadkowego, czyli tego który wydał postanowienie o stwierdzeniu nabycia spadku o odpis postanowienia. We wniosku musisz wykazać interes prawny - czyli że jesteś wierzycielem zmarłego i chcesz wystąpić o nadanie klauzuli wykonalności. Możesz też załączyć to postanowienie o odrzuceniu Twojego wniosku.

Powrót